Na pres konferenciji Zelenskog i Rutea: Ukrajina će biti članica NATO.

Foto: Nezavisne novine

Ukrajina je zaslužila da postane članica NATO i mora da učini sve da dođe do članstva, kazao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine na pres konferenciji s Markom Ruteom, generalnim sekretarom alijanse.

Zelenski je zahvalio partnerima koji pomažu Ukrajini i ustvrdio da se u Ukrajini brane zajedničke vrijednosti. Zelenski je rekao da je Rusija najveća prijetnja za Evropu, i da je u protekle dvije godine “učinila nemoguće”.

Rute je ponovio da će Ukrajina postati članica NATO, i dodao da je njegova poruka Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije da se saveznici neće umoriti od toga da podrže Ukrajinu sve dok to bude potrebno.

“Nema nikakve sumnje, Ukrajina će biti u NATO”, rekao je Rute.

Odgovarajući na pitanje o Kini, on je rekao da ta zemlja za NATO nije protivnik, nego izazov, obzirom na, kako je rekao, njenu pomoć Rusiji.

Inače, Zelenski je u Brisel došao iako to prvobitno nije bilo najavljeno, kako bi zemljama saveznicama predstavio svoj Plan pobjede, oko kojeg još ne postoji puna saglasnost među zemljama koje čine alijansu. Vjeruje se da je to bio osnovni razlog što je odlučeno da lično dođe u Brisel i da svim zemljama pojedinačno, posebno onima koje su skeptične, poput Slovačke ili Mađarske, objasni elemente plana.

Inače, tokom dvodnevnog zasjedanja, koje je počelo danas, ministri odbrane NATO razgovaraju o povećanju izdataka za odbranu, proširivanju odbrambenih industrijskh kapaciteta, snažnijih lanaca logistike, kao i o novim tehnologijama koje su ocijenjene kao ključne za osiguravanje da alijansa ostane otporna u svim domenima.

Rute je rekao da očekuje da ministri daju zeleno svjetlo za novu inicijativu NATO za poboljšanje standardizacije, objašnjavajući da bolja implementacija standarda može pomoći u smanjenju troškova nabavki za odbranu.

Osim o Ukrajini i novim prioritetima alijanse, ministri su razgovarali o proširenju saradnje s zemljama Indo-pacifičkog regiona, odnosno Japanom, Novim Zelandom, Australijom i Južnom Korejom.

Zapadni Balkan, posebno BiH i Kosovo, biće na rasporedu sutrašnjeg zasjedanja.

Rute je jutros ponovio jučerašnje komentare u vezi s regionom i ove dvije zemlje.

Ponovio je da je NATO zabrinut zbog secesionističkih prijetnji u BiH i djelovanja Rusije u regionu.

“To će bez sumnje biti na dnevnom redu kako bismo demonstrirali našu konkretnu podršku zapadnom Balkanu i zato mi je bilo posebno drago što je sastanak održan ranije ove sedmice u Berlinu pod vodstvom kancelara Šolca sa zemaljama zapadnog Balkana jer znam da Njemačka posebno radi na približavanju te grupe EU, bliže NATO, za one koji već nisu u NATO”, rekao je Rute.

Osim BiH, na dnevnom redu će biti i KFOR, najdugotrajnija vojna misija NATO u istoriji alijanse.

Vise na Nezavisne..

https://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Nezavisne-na-pres-konferenciji-Zelenskog-i-Rutea-Ukrajina-ce-biti-clanica-NATO-a/863548