Ambasador Austrije: “Vrijeme je da se djeluje, reforme u BiH se trebaju sprovesti prije decembra”

Kako je istakao Diwald, ovaj događaj predstavlja dobar povod da se istaknu i investicije austrijskih kompanija kao i činjenica da postoji bliska saradnja u oblastima vojske, policije, pravosuđa kao i obrazovanja i kulture.

“Na dan Nacionalnog praznika Austrija slavi usvajanje Zakona o trajnoj neutralnosti 1955. godine. Ova neutralnost, međutim, ne znači ravnodušnost. Mi ne želimo svijet, u kojem velike sile mogu pomjerati međunarodne granice silom oružja. Za srednje-velike države kao što je Austrija pridržavanje međunarodnog prava je neophodno. Austrija se stoga zalaže za jako multilateralno uređenje na bazi prava i poštovanja ljudskih prava. To je najbolja garancija za sigurnost, stabilnost i blagostanje”, rekao je ambasador.

Poručio je i kako je Austrija uvijek bila uz BiH.

“Austrija je uvijek bila na strani Bosne i Hercegovine. Stoga je Austrija i jedan od najjačih zagovornika brzog približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Aktuelno imamo dobar moment: geostrateški pristup spram proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. Radi se o promoviranju mira, prosperiteta i sigurnosti u našem neposrednom susjedstvu: Zapadnom Balkanu. I radi se o tome, da se cijelom svijetu pokaže: ova regija pripada nama, ova zemlja, Bosna i Hercegovina, pripada Evropskoj uniji. I to je tačno ono, zbog čega je Austrija nepokolebivo u kampanji za bržu integraciju Zapadnog Balkana, i specijalno Bosne i Hercegovine, u Evropsku uniju. Mi smo uspješno podržavali da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, i sada smo blizu momenta, kada konačno mogu da počnu pregovori o pristupanju Evropskoj uniji”, kazao je ambasador.

Vise na linku ispod

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasador-austrije-porucio-vrijeme-je-da-se-djeluje-reforme-u-bih-se-trebaju-sprovesti-prije-decembra/241022108