LAZOVIĆ UPOZORIO ŠMITA: “Odustanite od odlaska u Strazbur, ugrozit ćete našu budućnost”

Miro Lazović za “Slobodnu Bosnu” prokomentirao odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ide u Strasbourg kako bi, sve se čini, srušio presudu Kovačević.

Kako se bliži novembar kada bi se Schmidt trebao pojaviti pred sudom u Strasbourgu, Lazović se ponovo oglasio:

“U posljednjih par mjeseci čuli smo važne izjave međunarodnih zvaničnika koje se odnose na budućnost BiH. Prvo je generalni sekretar NATO alijanse Tohvarld Stonteberg izjavio da sa ovakvim Ustavom BiH ne može postati članica NATO alijanse. Zatim je pomoćnik državnog sekretara SAD-a James O'Brien, na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu izjavio da ‘vrijeme etničkih politika ističe’ te da ‘sadaṣ̌nji Ustav treba evolutivno mijenjati’.

Također, specijalni izaslanik EU za odnose u regionu Miroslav Lajčak je stava da ‘postojeći Ustav BiH treba modernizirati jer nije kompatibilan sa evropskim vrijednostima i integracijama’.

On smatra da bi prioritet političara trebalo da bude kako sačuvati multinacionalnu prirodu Bosne i Hercegovine bez etničkih diskriminacija. Ove, za našu državu, usuđujem se reći sudbonosne izjave, izgovorene od predstavnika SAD-a i EU, građani su dočekali sa nadom da konačno ulazimo u period izgradnje demokratskog društva i stabilne države.

Formula za izgradnju takve BiH nalazi se u presudama Suda za ljudska prava iz Strazbura. Od prve Sejdić- Finci do posljednje u slučaju Kovačević. Međutim, visoki predstavnik u BiH gosp. Schmidt ne misli tako. On u provođenju tih presuda, pogotovo u slučaju Kovačević, vidi mogućnost za političku destabilizaciju i etničke sukobe. To je i rekao u svom obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, a ponovio u pismu upućenom Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Gosp. Schmidt svjesno zanemaruje činjenicu da je BiH posljednjih trideset godina, zbog etničkih politika i etničkih podjela, u permanentnom političkom sukobu. Sa manjim ili većim intezitetom. Društvo je duboko podijeljeno, a državne institucije blokirane i nemoćne za pozitivne reforme. Individualna prava i ljudske slobode su ugrožena na cijelom prostoru.

Pa, gospodine Schmidt, zar nije konačno došlo vrijeme da se BiH gradi kao stabilna i funkcionalna država. Zar nije vrijeme da se Ustav BiH prilagodi evropskim principima i standardima?

Zar to građani BiH, nakon tridesetogodišnjih patnji i mrcvarenja ne zaslužuju? Gospodine Schmidt, vrijeme je da se počnu graditi mostovi preko, davno iskopanih, etničkih rovova.

Gospodine Schmidt, budite graditelj tih mostova jer bez njih nema povezivanja pokidanih etničkih veza, nema dijaloga, nema saradnje i nema , tako potrebnog, međuetničkog povjerenja. Nema budućnosti. Zato gospodine Schmidt, odustanite od prisustva novembarskoj sjednici SZLJP u Strazburu.Ili ako ipak odete, promijenite svoj stav o predmetu Kovačević. Podržite prvostepenu odluku.

Recite da bez njene primjene, BiH ostaje politički nestabilna i etnički zarobljena država.Recite, da samo kao država punih ljudskih prava i sloboda na cijelom prostoru BiH može biti garant unutrašnje i vanjske stabilnosti. U suprotnom, činite nepravdu. Napravićete veliku grešku prema BiH i njenim građanima. Ugrozićete našu budućnost”, poručio je Lazović Schmidtu.