Zlatko Lagumdžija: Mislili su da smo ‘glupi Bosanci’ i doživjeli su poraz.

Ko je počasni građanin Beograda koji je lobirao za Rezoluciju..

Gost Vijesti.ba Podcasta bio je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Po prvi put Lagumdžija u javnost iznosi do danas nepoznate detalje koji su prethodili usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Tekst je bio skoro usaglašen prije nego je dospio u javnost, a onda Rusija saznaje za njega te ga lažnog plasira u javnost preko medija u Srbiji. Kreće žestoki okršaj i pokušaj da se Rezolucija spriječi da uopšte dođe pred UN.

“Vi se dobro sjećate da se u medijima srbijanskim pojavio datum sjednica. Od tri datuma koja su oni lansirali, ja sam im prodao dva. Jedan iz sporta, da vidim funkcioniše li ta pobočna mreža, pa sam im ponudio jedan datum koji je padao u subotu. To nisu ni provjerili, jer GS UN ne zasjeda u subotu, osim ako nije atomski rat počeo”, navodi Lagumdžija.

Otkriva kako je djelovala osovina Moskva – Beograd – Banja Luka, kako su se koristili privatni avioni, novac za lociranja, pohvale i ucjene, ali i iftari …

“Negatori genocida su sada konačno shvatili da nemaju više posla s ‘glupim Bosancima’. Kaže smislili su da idemo u Generalnu skupštinu, pa nećemo valjda smiriti da budemo budale. 2015. godine smo imali 14:1 u Vijeću sigurnosti, ali Rezolucija nije prošla. Da smo Vučićoidi mi smo trebali reći da smo pobijedili. Ali ne. Sada smo pobijedili”, kaže Lagumdžija.

Po prvi put je otkrio i koji je počasni građanin Beograda dao podršku Rezoluciji i aktivno lobirao za njeno usvajanje.

“On je sam rekao da važi za srpskog čovjeka. Ali, ovo što sad Srbija radi je anticivilizacijski čin”, prenosi Lagumdžija riječi španskog diplomate.

On otkriva i kako je u UN-u iskoristio priču gradonačelnika Beograda o premještanju Titovog groba te ko su bili ključni ljudi u osmišljavanje i realizaciji cijelog projekta.

Govorili smo i o Evropskoj uniji i šansi koju BiH ima kroz Plan rasta. Lagumdžija kaže da mu čelnici EU počinju ličiti na hodže i popove koji pričaju o blagostanju na onom (EU) svijetu.

“Ništa mi ne vidimo od tog rahatluka trenutno”, kaže Lagumdžija.

Govorio je i o poraznom stanju u bh. diplomatiji te šta nam treba biti nauk za ubuduće.