Ljudi stavljaju zdjelu punu soli na prozore: Stručnjaci upozoravaju..

Stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva dobili su savjet da zimi stave zdjele soli na prozore kako bi spriječili nakupljanje vlage i pojavu plijesni. Da li je ovo učinkovit način borbe protiv vlage?

Kondenzacija se javlja kada vodena para u vašem domu ili vozilu dođe u dodir s hladnom površinom, poput stakla prozora, i ponovno prelazi u tekuće stanje. To je uzrok mnogih problema, uključujući plijesan i oštećenje okvira prozora. Kako objašnjava Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), kondenzacija nastaje zbog razlike između temperature zraka i točke rosišta – temperature na kojoj zrak postaje zasićen vodenom parom.

Iako postoji više načina za sprječavanje kondenzacije u automobilu, poput korištenja klima uređaja ili zamjene vlažnog zraka s onim suhim izvana, rješavanje kondenzacije u kući može biti nešto složenije. Jedan od predloženih trikova je stavljanje zdjele soli pored prozora tijekom hladnijih mjeseci. Andy Ellis, stručnjak za dom i vrt s portala Posh.co.uk, izjavio je da “sol ima sposobnost prirodnog upijanja vlage iz zraka, čime smanjuje količinu kondenzacije na staklu”.

Prema Ellisovim riječima, dovoljno je napuniti plitku zdjelu ili malu posudu solju – može biti stolna ili kamena sol – i postaviti je blizu prozora. Količina soli ovisit će o veličini prozora, ali obično bi jedna manja zdjela trebala biti dovoljna.

Može li sol doista pomoći?

Sol doista ima sposobnost upijanja vlage, što se naziva higroskopnim ponašanjem. Kako je objasnio kemičar John Francis Richardson, mnoge vodotopive tvari, uključujući soli poput kalcijeva klorida, mogu upijati vlagu iz zraka kada je relativna vlažnost zraka visoka. No, pitanje je koliko je ovaj trik zapravo učinkovit u svakodnevnim uvjetima.

Prema njemačkoj Službi za prometne informacije, sol počinje značajno upijati vlagu tek pri relativnoj vlažnosti zraka od 74 posto i temperaturi od 20°C. Ispod te razine, sol ne apsorbira značajne količine vodene pare. U tipičnim kućnim uvjetima, vlažnost se obično kreće između 30 i 60 posto, a samo u posebno vlažnim prostorijama, poput kupaonica i kuhinja, može premašiti 70 posto.

Iako sol može malo pomoći u vrlo vlažnim prostorima, stručnjaci ističu da je ventilacija ključna za sprječavanje kondenzacije. Otvaranje prozora ili korištenje ventilacijskih otvora može spriječiti nakupljanje vodene pare na hladnim površinama, čime se izbjegava potreba za svakodnevnim postavljanjem zdjela soli pored prozora.

Dakle, iako zdjelice soli mogu pomoći u određenim uvjetima, glavno rješenje ostaje pravilna ventilacija prostora, koja dugoročno sprječava probleme s vlagom i plijesni.