Ali Erbas: “Aliju Izetbegovića vrijednim državnikom učinila je njegova privrženost moralnim principima islama..”

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turkiye Ali Erbas kazao je da ono što je Izetbegovića učinilo vrijednim državnikom, političarem i mudrim vođom, sa njegovom intelektualnom ličnošću, je njegova striktna privrženost islamskoj vjeri i moralnim principima islama, prenosi Anadolu.

Erbas je govorio u Ankari, glavnom gradu Turkiye, na otvaranju panela “Veliki mislilac: Alija Izetbegović” u organizaciji Dijanetove akademije pri Upravi za vjerske poslove Turkiye.

Erbas je rekao da je “Alija Izetbegović bio jedan od značajnih mislilaca i državnika islamskog svijeta u 20. stoljeću”, te kako je bio uzorna osoba misli i akcije koja je razumjela istine islama, svojim visokim samopouzdanjem, svojim ličnim stavom i principijelnim načinom života.

Ističući da je Alija Izetbegović, koji ima širok spektar znanja od sociologije do psihologije, od književnosti do umjetnosti, od političkih nauka do prava, svojim idejama i borbom unio novi dah u islamski svijet, Erbas je rekao:

“Kur'an i islamske vrijednosti su osnova ideje koju je branio. Osnova njegove političke misli i prakse je zasnovana na islamskim moralnim principima. Ono što je Izetbegovića učinilo vrijednim državnikom, političarem i mudrim vođom, sa svojom kontemplativnom i intelektualnom ličnošću, je njegova striktna privrženost islamskoj vjeri i moralnim principima islama.”

Cijeli tekst pročitajte na linku:

https://www.aa.com.tr/ba/turska/erbas-aliju-izetbegovi%C4%87a-vrijednim-dr%C5%BEavnikom-u%C4%8Dinila-je-njegova-privr%C5%BEenost-moralnim-principima-islama/3371587