Čaj od peršuna ima brojne dobrobiti po zdravlje – RECEPT za pripremu i primjenu..

Čaj od peršuna – Korijen i listove peršuna gotovo svi koristimo u kuhinji jer je odličan i svjež začin te dodatak mnogim jelima. Od ove biljke možete napraviti i čaj koji ima brojne dobrobiti po zdravlje.

Skromni peršun jedan je od najboljih prirodnih lijekova koji pruža bogatstvo vitamina i minerala. Npr., bogat je vitaminima A, E i C, koji doprinose očuvanju vida, čine kosu ljepšom, poboljšavaju pamćenje te jačaju imunitet.

U tradicionalnoj medicini peršun se koristi u brojne svrhe: uklanja loš zadah, preporučuje se u liječenju anemije, ublažava menstrualne bolove i grčeve, smanjuje nivo lošeg holesterola, snižava krvni pritisak, pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa, ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija te pomaže u oporavku od porođaja.

Zbog velike količine jedinjenja koja djeluju kao antioksidansi, peršin štiti naše ćelije od oštećenja te sprečava nastanak mnogih bolesti.

Čaj od peršuna posebno se preporučuje kod mršavljenja jer sadrži visoke koncentracije vitamina i minerala potrebnih za održavanje zdravlja i jakog imuniteta. Osim toga, povećava nivo energije što je korisno za ljude na niskokalorijskoj dijeti.

Čaj od peršuna efikasno će ukloniti višak vode iz organizma i pružiti vidljive rezultate, no to nije slučaj kada je riječ o masnim naslagama – za to će biti potrebna redovna vježba i regulacija ishrane.

Kako pripremiti čaj od peršuna?

Potrebno je: 2 kašičice sušenog peršuna ili 1 kašika svježe nasjeckanog i 250 ml vruće vode.

Postupak: Prelijte peršun kipućom vodom i ostavite poklopljeno da odstoji 10-15 minuta. Procijedite čaj i pijte ga toplog, a za bolji okus možete dodati malo limuna ili meda.

Konzumacija: Preporučljivo je piti 2 do 4 šolje čaja od peršuna dnevno, dok će se prvi rezultati vidjeti u roku 1 – 2 sedmice.

Zadnju šolju popijte najmanje pet sati prije spavanja. Nakon 3 sedmice svakodnevne konzumacije poželjno je napraviti pauzu od 20-ak dana kako bi se tijelo oporavilo od diuretskog učinka.

Prije upotrebe posavjetujte se sa svojim ljekarom.

(agrosavjet)