ČOVIĆ NA PITANJE O SANKCIJAMA SAD-a PORUČIO: ‘To su pritisci, jedan alat..’

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović govorio je u intervjuu za Večernji list o mogućim sankcijama SAD-a, zbog blokada projekta Južne intekonekcije.

Čović kaže da se međunarodni pritisci s vremena na vrijeme ponavljaju, ovisno o tome koliko “ste dosljedni svojim politikama i koliko jeste ili niste spremni svoje djelovanje prilagoditi interesima stranaca”.

“Interkonekcija je samo ilustracija tog odnosa ili jedan alat kako vas se želi politički pritisnuti kako bi se prividno zadovoljili neki bošnjački interesi u Federaciji. Kazao sam prije i kazat ću opet, Južna plinska interkonekcija je, prije svega, strateški interes hrvatskoga naroda u BiH, a tek onda naših međunarodnih prijatelja. To će svi morati shvatiti, kao i da mi imamo odgovornost skrbiti se o svojim strateškim interesima kroz naše djelovanje, bez obzira na pritiske kojima možemo biti izloženi”, kaže Čović.

On je rekao i da “partnerstvo na razini Bosne i Hercegovine ne funkcionira”.

“Kada smo uspostavljali ovu vlast, nadao sam se da ćemo imati više međusobnog povjerenja i mudrosti u vođenju politike te kako nećemo nasjesti na pokušaje zastrašivanja ili razdora vlasti, bilo da se radi o domaćim ili stranim akterima. Vidljivo je kako nam danas nedostaje međusobnog povjerenja, ali bojim se da, ako ubrzo ne napravimo zaokret, bit ćemo izloženi novim krizama. Uskoro nam stižu i lokalni izbori, krajnje je vrijeme da popravimo situaciju i da koalicija profunkcionira”, izjavio je Čović.