ČUDO U SARAJEVU: Pacijent Prohodao Nakon Pet Godina Uz Pomoć Eksoskeletona.

Klix.ba

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, dogodilo se pravo medicinsko čudo. Nakon pet godina provedenih u invalidskim kolicima, pacijent Hamza Kurtić iz Goražda napravio je svoje prve korake uz pomoć eksoskeletona. Ovaj nevjerojatan podvig rezultat je napornog rada medicinskog osoblja i napredne tehnologije.

Priča

Hamza Kurtić, osamnaestogodišnjak iz Goražda, doživio je saobraćajnu nesreću prije pet godina koja je rezultirala kompletnom lezijom kičmene moždine. Nakon brojnih operacija i liječenja u različitim medicinskim centrima, Hamza je krajem prošle godine započeo fizikalnu terapiju u sarajevskoj Općoj bolnici.

Medicinsko osoblje, predvođeno specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije Amrom Osmanagić i fizioterapeutom Aldinom Berbićem, uspjelo je vertikalizirati Hamzu uz visoku hodalicu i ortoze. Međutim, pravi preokret dogodio se kada je bolnica dobila eksoskeleton ReWalk Personal 6.0, vodeći svjetski eksoskeletalni sistem za rehabilitaciju osoba sa povredom kičmene moždine.

Emocionalni Trenutak

Uz pomoć ovog naprednog uređaja i asistenciju fizioterapeuta, Hamza je napravio svoje prve korake nakon pet godina. “Ovaj trenutak je bio ispunjen posebnim emocijama za sve nas. Hamza nam je kao član porodice i svi smo se maksimalno trudili da mu boravak i liječenje budu što ugodniji,” izjavila je dr. Osmanagić.

Značaj Eksoskeletona

Eksoskeleton ReWalk Personal 6.0 omogućava korisnicima sa povredom kičmene moždine da ponovo hodaju, čime se značajno poboljšava kvalitet njihovog života. Ovaj uređaj ne samo da pomaže u hodanju, već i prevenira oboljenja kao što su osteoporoza, smetnje u respiratornom i probavnom sistemu, te kardiovaskularne bolesti.

Zaključak

Ovaj nevjerojatan uspjeh u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” pokazuje koliko su napredne tehnologije i posvećenost medicinskog osoblja ključni za poboljšanje života pacijenata. Hamzina priča je inspiracija za sve nas i dokaz da se uz pravu podršku i tehnologiju mogu postići nevjerojatni rezultati.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/veliki-podvig-u-opcoj-bolnici-nakon-pet-godina-u-kolicima-pacijent-prohodao-uz-pomoc-eksoskeletona/230929046

(Klix.ba)