DODIK O AMERIČKOM AMBASADORU: ‘Kada Murphy čuva Dejtonski sporazum, ISTO JE KAO KADA KOZA..’

…čuva kupus.

“Kada Murphy čuva Dejtonski sporazum, isto je kao kada koza čuva kupus. Propast je zagarantovana. Samo tako nastavite, na dobrom ste putu da uništite i ono malo što je ostalo od BiH”.

Poruka je to predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika upućena ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelu Murphyju, a nakon njegove kritike “svesrpskog sabora”.

On smatra da je, kao što je izvjesno da poslije noći dolazi jutro, postalo izvjesno da Murphy neće propustiti priliku da se obruka.

“Jednom prilikom mi je jedan kolega Michaela Murphyja rekao kako on sjedne sa tri čovjeka na ručak i nekako postigne da ga nakon toga sva trojica mrze. Da li je odsustvo ljubavi ili pažnje, ne znam, puna je Amerika ljudi koji mu mogu pomoći, ali mu to ne daje za pravo da ponovo zabada nos tamo gdje mu nije mjesto”, neveo je dodik pa nastavio:

“Saopštenje Michaela Murphyja povodom Svesrpskog sabora i njihovih tvrdnji da RS nije država i da moji stavovi predstavljaju napad na Dejtonski sporazum, pokazuje duboko nerazumijevanje stvarnosti i volje naroda RS-a. Ambasada SAD-a bi trebalo da bude svjesna da je RS entitet s ustavnim pravima, a svaka insinuacija koja dovodi u pitanje njen legitimitet je neprihvatljiva i uvredljiva za naš narod. Michael Murphy je valjda tu da napravi dobre odnose Amerikanaca i Srba, između ostalog, ali on izuzev neprijateljstva prema nama ne pokazuje ništa drugo.”

RS je, kaže Dodik, potvrđena na osnovu međunarodnog sporazuma – Dejtonskog mirovnog sporazuma, i “mi se striktno pridržavamo njegovih odredaba”.

“Naši napori kroz Svesrpski sabor imaju za cilj očuvanje prava i autonomije RS-a, a ne destabilizaciju BiH, kako to neki zlonamjerno interpretiraju. I da, ma koliko to nekome smetalo, RS je garant tog Dejtonskog sporazuma na osnovu odluka organa RS iz 1995. godine.”

Što se tiče američke kritike da Svesrpski sabor predstavlja napad na Dejtonski sporazum, Dodik kaže da su brojni visoki predstavnici i međunarodne strukture svojim djelovanjem mnogo puta prekršili taj isti sporazum. Neprihvatljivo je, dodaje, da “stranci poništavaju odluke legalnih institucija RS-a i BiH”.

“Dejtonski mirovni sporazum Srbi brane, a na njega nasrću razni Murphyji i Schmidtovi.”

“Na svu sreću, narodi Evrope, a vjerovatno i građani SAD-a, na putu su da na demokratski način otpuste Murphyje i geopolitičke štetočine i usijane glave koje su svijet dovele na rub konflikta. Ne brini, Michael, ja razumijem šta ti radiš i da sada želiš da izazoveš krizu gdje je nema. Za to ti služe tvoji poslušnici među Bošnjacima. Eto, nama uopšte ne bi smetalo da se Bošnjaci okupe i organizuju svoj događaj. Nemoj samo ti da im pomažeš. Ako žele da pričaju o kulturi i saradnji sa drugima, kao što smo mi, dobrodošli su da to učine u svakom srpskom gradu. Ti nisi. Goodbye.”