EFENDIĆ NA OTVARANJU SPOMENIKA ‘KRILA SLOBODE’: Nisu ovdje samo poginuli Bošnjaci, već i Srbi i Hrvati, ali koji su se osjećali Bosancima.

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Općina Novi Grad posljednjih godina radi na tome kako bi sačuvala od zaborava ovu lokaciju i njen značaj u periodu 1992-1995. godine u nastojanju da ovaj prostor dobije jedan memorijal, gdje bi se na jedan dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka.

Danas je svečano otvoren, simbolično na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo. Ovo je najveći spomenik odbrane BiH, a autor stiliziranih krila je profesor Emir Salihović koji je kazao da je idejni projekta zaživio još 2015. godine.

“Moram pohvaliti načelnika Efendića, jer je zahvaljujući njemu dovedena prva faza do završetka. Druga faza bit će popločavanje, a treća muzej”, kazao je Salihović.

On se zahvalio izvođačima radova, te arhitektima koji su učestvovali u projektu.

“Na kraju smo uspjeli svi zajedno. Općina Novi Grad, korak, ja, korak izvođači. Nadam se da vam se sviđa, meni je bitnije šta će reći ljudi, više nego struka”, kazao je Salihović koji je dobio veliki aplauz hiljade prisutnih.

Ministar Omer Hasanović obratio se prisutnim te citirao jednog vojnika koji kaže ‘oni napadaju, mi ne damo’.

„Mojih 18 specijalaca je ostavila ovdje kosti. Ne možemo da zaboravimo preko 220 branilaca Sarajeva koji su se borili na svim linijama u Sarajevu“, kazao je Hasanović, te je prozvao Vitezove iz publike da ustanu i da djeca vide ko su naši heroji, prenosi Patria.

On je istakao da je danas iznimno ponosan što prisustvuje otvaranje grandioznog spomenika koji simbolizira hrabrost i otpor.

„Danas smo ovjekovječili historiju“, dodao je Hasanović, ističući da je naša obaveza sjećati se naših heroja.

„Ovaj spomenik pripada i svim preživjelim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH, koji su vodili odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva“, dodao je Hasanović.

Semir Efendić, načelnik Novog Grada kazao je da je imao mnogo obraćanja, ali ovo danas je posebno za njega.

„Samo se Žuči mogla desiti ovakva ljepota. Spomenik je težak 260 tona. Ali da kažem Salihoviću jučer je jedan dedo došao i ljubio spomenik. Rekao je da mu je sin tu poginuo i da mu je drago da će dobiti ovakav spomenik. Onda je rekao da ga čuvamo, i njegovu bijelu boju, koja će smetati neprijatelju“, kazao je Efendić.

Istakao je da prva lekcija ovdje treba da bude ko se branio i ko je napadao, da je to pitanje identiteta.

„Bošnjaci, Bosanci i svi ostali kojima je stalo do BiH. Ko u ovim krilima ne vidi identitet ima problem. Uzeli su nam himnu i zastavu da nam otmu taj identitet. Nisu ovdje samo poginuli Bošnjaci, već i Srbi i Hrvati, ali koji su se osjećali Bosancima. S tim ljudima moramo graditi BiH, a ne s onima kojima smo prepustili institucije, a bili su s druge strane Žuči“, dodao je Efendić.

On je kazao da nas Žuč uči i da nema pomoći sa strane.

„Sami morate izaći i osvojiti brdo. Onda kada čekate da vam drugi pomognu u problemu su“, dodao je Efendić.

Načelnik je pomenuo i jedan detalj s početka agresije kada je jedan oficir iz kasarne iznio oružje i podijelio narodu u Sokolju.

„Drugi su oficiri su tražili da se vrati oružje. Ono nije vraćeno, a da jeste to bi vam bio kompromis, ali ne bi bilo Sokolja. E to vam je kompromis, koji je od Dejtona do danas institucije BiH predao u ruke neprijatelja. Ako budemo prosuti i neorganizirani onda je mir u opasnosti. Moramo biti organizirani i bit ćče mir“, istakao je Efendić.

Dodao je da želi da na krilima slobode odrastaju naša djeca, te zvanično kazao da je spomenik Krila slobode otvoren.

https://www.facebook.com/share/p/Jky677nypbBXUE19/?mibextid=oFDknk