Elma Tataragić: Nažalost, živimo u vremenu kada se genocidi ponavljaju.

Obilježavamo 29 godina od genocida u Srebrenici, u isto vrijeme kada se dešavaju i drugi genocidi u svijetu, uključujući i najstrašniji vjerovatno u ovom trenutku u Gazi, kazala je scenaristica i producentica Elma Tataragić.

Poznata bosanskohercegovačka scenaristica, producentica Elma Tataragić izjavila je kako, nažalost, živimo u vremenu kada se genocidi iznova ponavljaju, javlja Anadolu.

Tataragić je ovih dana boravila u Istanbulu kao gošća platforme za razvoj scenarija i koprodukcije pod nazivom “TRT 12 Punto”, u organizaciji Turske radio-televizije (TRT). Govorila je na panelu “Kako osmisliti učinkovitu festivalsku strategiju?”.

Kako je događaj u Istanulu korespondirao sa obilježavanjem 11. jula, Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, ujedno i 29. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995., Tataragić se osvrnula i na ovu temu.

“Nažalost, živimo u vremenu kada se genocidi ponavljaju, iznova. Ja zaista želim da svijet živi u miru, posebno kao neko ko dolazi iz Bosne i ko je preživio rat. Govorim i mislim to iz sopstvenog iskustva”, kazala je Tataragić.

Istakla je kako je 11. juli za Bosnu jedan veoma težak dan.

“Obilježavamo 29 godina od genocida u Srebrenici, u isto vrijeme kada se dešavaju i drugi genocidi u svijetu, uključujući i najstrašniji vjerovatno u ovom trenutku u Gazi. Nadam se da ćemo sljedeći put kada budemo ovdje naučiti više iz prošlosti i moći ćemo održati mir u svijetu”, zaključila je Tataragić.

(akos.ba)