Elmedin Konaković: Ako u BiH ne bude EUFOR, biće NATO..

Ministar inostranih poslova BiH, Elmedin Konaković, izjavljuje da nema nesporazuma u vezi sa statusom Kristijana Šmita u BiH i da on ima status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Konaković je istakao da je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić dobio iz Ministarstva inostranih poslova BiH tumačenje, kako kaže, potpune legaliteta i legitimiteta boravka Šmita u BiH, njegovog izbora, kao i njegovog obezbjeđenja.

Govoreći o službenoj posjeti Sjedinjenim Državama, Konaković je rekao da mu je bilo važno da čuje informacije o produženju misije EUFOR-a “Altea”, koje su objektivne, kao i tezu da “ukoliko ne bude Eufora, ima NATO-a”.

“Od većine sagovornika dobio sam čvrsta uvjeravanja da, ukoliko Rusija posegne za pravom veta kod glasanja o nastavku misije EUFOR-a ‘Altea’, NATO već analizira i obrađuje podatke kako bi bio spreman za neku vrstu prisustva na prostoru BiH”, rekao je Konaković, koji je i lider stranke Narod i pravda, prenosi Srna.

Komentarišući izmjene Izbornog zakona BiH, Konaković je rekao da je zahtjev njegove stranke da se radi na izmjenama integriteta i zaštite izbornog zakonodavstva.

On je rekao da bi po ovom pitanju morala da se uključi međunarodna zajednica, dodajući da bi se nametanjem zakona moglo riješiti pitanje izbornog integriteta.

“Da li skeniranjem ili neke druge tehničke realizacije, ali su ta rješenja moguća i ostvariva. Bojim se da politički akteri još nisu raspoloženi da usvojimo na Parlamentu nešto što bi značilo regularnost izbornog procesa”, rekao je Konaković.

Govoreći o unutarstranačnim izborima u SDA, Konaković je rekao da je za njega “predivna vijest” da će Bakir Izetbegović ostati na čelu SDA.

“Njegov koncept upravljanja je takav da ne garantuje budućnost ove stranke kao našeg partnera”, zaključio je Konaković.