Federacija BiH ponovno postaje ‘bankomat’ za Dodikove prohtjeve?

Šemsudin Mehmedović, državni poslanik i predsjednik novoformirane stranke Naprijed!, iznio je zanimljive ocjene u vezi s budžetom Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Prema njegovim riječima, situacija je zabrinjavajuća jer budžet za tu godinu još nije na vidiku. Iako je ranije bilo sličnih problema, sada su vrata Evropske unije otvorena, a novac EU je dostupan za konkretne projekte. Međutim, parlamentarna većina se, prema Mehmedoviću, kocka s razvojnom komponentom države.

Posebno je istaknuo da su novi politički uslovi iz entiteta Republika Srpska (RS) otežali dogovor oko sredstava od akciza i sredstava sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje. Nažalost, zbog ogromne štete koju RS nanosi Federaciji, dogovor oko raspodjele ovih sredstava je neizvjestan.

Mehmedović je dodao da bi BiH trebala povući obećana sredstva od Evropske unije u iznosu od 1,8 milijardi eura, ali to zahtijeva usvajanje državnog budžeta.

Ukoliko se insistira na principijelnoj raspodjeli, budžet može ostati u parlamentarnoj proceduri još dugo. No, ako se “Trojka” i HDZ postignu dogovor sa SNSD-om, Federacija bi ponovno mogla postati “bankomat” za Dodikove prohtjeve.