FRANCUZI POKUŠALI DA UBIJU GADAFIJA KADA SE VRAĆAO IZ BEOGRADA”: Isplivali detalji obaranja putničkog aviona

Bivši italijanski premijer Giuliano Amato je izjavio da je greškom Francuska oborila italijanski putnički avion iznad Mediterana 1980. godine, dok je pokušavala eliminirati tadašnjeg libijskog lidera Muammara Gaddafija.

U tom incidentu je poginula 81 osoba, od čega 13 djece.

Amato je, ograđujući se da za to nema čvrste dokaze, rekao i da je Italija signalizirala Gaddafiju šta se sprema, zbog čega se on nije ni ukrcao u vojni avion, prenosi Ansa.

“Postojao je plan da se gađa avion kojim je Gadafi putovao, ali je on izbjegao zamku jer ga je upozorio Bettino Craxi”, rekao je Amato, aludirajući na pokojnog lidera italijanske Socijalističke partije i bivšeg premijera te zemlje.

Gaddafi se tada avionom vraćao sa konferencije u Jugoslaviji, a francuska vojska je greškom pogodila civilni avion.

“Sada Jelisejska palata može da opere sramotu koja muči savjest Pariza”, rekao je Amato.

Radarski snimci su u večeri kada je avion oboren pokazivali pojačanu aktivnost letjelica na nebu, a prema riječima Amata, najkredibilnija verzija je da je postojala odgovornost francuskih aviona, koji su 27. juna 1980. zajedno sa američkim učestvovali u vojnim vježbama.

NATO je tada planirao “simulaciju vježbe sa brojnim avionima u kojoj bi bili ispaljeni projektili” a Gadafi meta, rekao je Amato.

Giuliano Amato, koji sada ima 85 godina, rekao je da je 2000., kada je bio premijer, pisao i tadašnjim predsjednicima SAD i Francuske Billu Clintonu i Jacques Chiracu zahtjevajući da razjasne šta se desilo, ali da mu nisu odgovorili.

Premijerka Giorgia Meloni pozvala je Amata da iznese sve dokaze koje ima, ali je on istakao da su njegove izjave plod ličnih zaključaka.

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je Amato iznio “svoju verziju” onoga što se dogodilo, dodajući da je na pravosudnom sistemu da utvrdi istinu.

(Slobodna-b)