INTERESANTNA KONFERENCIJA: Radman, Granić i Schmidt razmatrali europski put Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

(Foto: HINA)Bosna i Hercegovina bi trebala do kraja ove godine početi pregovore s EU-om jer bi to pomoglo sprečavanju “malignih uticaja trećih zemalja”, rekao je u četvrtak u Zagreb na konferenciji šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, ističući hrvatske zasluge za kandidatski status naše zemlje.

“Hrvatska, koja je od samih početaka bila iskreni zagovornik evropskog puta BiH, želi da BiH do kraja ove godine otvori pristupne pregovore. Mislim da je to izrazito važno sigurnosno i političko pitanje, ali i važno upravo zbog sprečavanja malignih uticaja trećih zemalja”, rekao je hrvatski ministar, misleći prije svega na Rusiju, Tursku, Kinu.

“Stjecanje kandidatskog statusa BiH je zasluga hrvatske vlade i zemalja kojima smo pristupili i koje su nas podržale. BiH zaslužuje ove pregovore što prije”, naglasio je.

BiH je predala zahtjev za članstvo u EU 2016., a kandidatski status dobila je u decembru 2022.

BiH je pritom dobila 14 prioriteta koje treba ispuniti za otvaranje pregovora, oko kojih je, kako je rekao Grlić Radman, “jako angažirano” novo bosanskohercegovačko Vijeće ministara, a u augustu je usvojeno i pet zakona koji se odnose na put BiH u EU.

Europska komisija trebala bi u oktobru objaviti izvještaj o zapadnom Balkanu, prenosi Hina.

Grlić Radman govorio je na konferenciji “Proširenje EU – Može li BiH biti nova uspješnica”, na kojoj su među ostalima učestvovali i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, posebni savjetnik predsjednika hrvatske vlade, bivši ministar vanjskih poslova i desna ruka Franje Tuđmana Mate Granić i zastupnik u EU Tomislav Sokol čiji je ured zajedno sa Zakladom Konrad Adenauer za RH i Zakladom hrvatskog državnog zavjeta organizator skupa.

Schmidt je kazao da “postoji politička nužnost” integracije BiH u EU i da se ne smije izgubiti momentum, pogotovo jer nije poznato hoće li biti političkog efekta rata u Ukrajini i ruske agresije na zapadni Balkan”.

“To je moguće i stoga moramo biti svjesni da je potrebna otpornost, a to uključuje i otvaranje pregovora ove godine s BiH”, rekao je.

“Mora postojati razumijevanje da je zapadni Balkan dio Europe. Riječ je o području koje se mora pozvati u evropsku porodicu i valja im pomoći u tome”, kazao je.

I šef hrvatske diplomatije naglasio je i da je zapadni Balkan postao izrazito geopolitički važan nakon početka ruske agresije na Ukrajinu i prostor za geostrateško natjecanje trećih zemalja.

Važno je, naglasio je, “zaustaviti bilo kakav utjecaj Rusije ili prelijevanja sukoba i nestabilnosti. Zato EU mora biti snažno prisutna na zapadnom Balkanu”, naglasio je, dodajući da ta regija zaslužuje evropsku perspektivu, ali temeljem vlastitih postignuća “bez prečaca i političkih skraćivanja”, naglasio je.

Tomislav Sokol također je naglasio da je za činjenicu da je BiH dobila kandidatski status zaslužna najviše Hrvatska kao i visoki predstavnik Schmidt.

“Perspektiva BiH je danas sigurno bolja nego prije godinu dana”, rekao je. “To je rezultat rada i Hrvatske koja motor i zamašnjak koji gura BiH prema EU, a tu je i visoki predstavnik koji igra važnu ulogu. Upravo se zahvaljujući radu Hrvatske stav zapada prema BiH jako promijenio. Mislim da su shvatili da su upravo Hrvati faktor stabilnosti”, naglasio je.