IZ OHR-a UPOZORAVAJU: Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi i (OHR) ih neće tolerisati..

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) upozorili su da prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima nisu tolerirani.

“Organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinioce i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju”, navode iz iz OHR-a za Fenu.

Pravo na povratak, dodaju iz OHR-a, osnovni je princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je navedeno u Aneksu VII Sporazuma. “Prema tom sporazumu, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući bezbjedan povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja”, podsjećaju iz OHR-a.

Takođe, OHR navodi da su se stranke dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uslove koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez favoriziranja bilo koje određene grupe.

(Nezavisne)