Izrael na sjeveru Pojasa Gaze želi istrijebiti Palestince.

Nacionalno vijeće Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) objavilo je da je ono što se dešava na sjeveru Pojasa Gaze rat koji Izrael vodi da bi istrijebio ljude s tog područja, prenosi Anadolu.

Predsjedavajući Nacionalnog vijeća PLO-a Ruhi Fattuh istakao je da Izrael nastavlja izvoditi napade na sjeveru Pojasa Gaze.

“Izraelska vojska zauzima stambena područja u genocidne svrhe i bombarduje objekte”, rekao je.

Izraelske napade je nazvao “moralnim kolapsom koji ljudski um ne može ni zamisliti”.

“Takvo ponašanje odražava činjenicu da okupatorima nije uopšte stalo do principa međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava”, kazao je Fattuh.

Istakao je da je jasno da mnoge zemlje Zapada i Sjedinjene Američke Države (SAD) pružaju podršku Izraelu.

“Svi ovi zločini su jasan dokaz zloupotrebe međunarodne šutnje koja čak negira ugnjetavanje koje provodi okupatorske snage, a koje imaju zaštitu i podršku Zapada i SAD-a”, kazao je Fattuh.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 42.800 ljudi, uglavnom žena i djece, a više od 100.500 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.

Cijeli tekst na linku:

https://www.aa.com.tr/ba/svijet/plo-izrael-na-sjeveru-pojasa-gaze-%C5%BEeli-istrijebiti-palestince/3374586