Izraelske snage fosfornim bombama gađale sela na jugu Libana.

Izraelska vojska koristila je u subotu fosforne bombe u napadima na sela u Nabatiyehu, u južnom Libanu, uz zračne napade na sela u Tiru, izazvavši više požara, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolu.

U izraelskim zračnim napadima pogođena su područja oko sela Al-Ayshiyeh, Sajd i Jermak, u okrugu Jezzine, javila je libanska Nacionalna novinska agencija (NNA).

Snažan udar u oblasti Qatrani uzrokovao je nestanak struje u nekoliko gradova i izazvao požar u šumovitoj regiji Joura Khadr, dodala je agencija.

U Marjayounu, u pokrajini Nabatiyeh, izraelska avijacija izvela je napad na predgrađa Taybeha.

U Hasbaji, fosfornom municijom pogođena su područja oko gradova Halta i Wadi Khansa, a meta izraelskih napada bio je i istočni Zoutr u Nabatiyehu.

Agencija je izvijestila o artiljerijskom granatiranju Tira, odnosno područja između sela Majdal Zoun i Shamaa, što je izazvalo još požara.

Izraelske snage su pogodile i buldožer koji je radio na čišćenju puta u Rashkaniyi, iako nema izvještaja o povrijeđenima.

U izraelskim napadima u Libanu u petak je poginulo 19 ljudi, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravstva, čime se broj žrtava popeo na 2.653 od početka sukoba Izraela i Hezbollaha u oktobru prošle godine.

Izrael je od prošlog mjeseca pokrenuo zračnu kampanju u Libanu protiv, kako tvrdi, meta Hezbollaha.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je Bliski istok na rubu regionalnog rata u jeku nemilosrdnih izraelskih napada, Izrael je proširio sukob 1. oktobra ove godine pokrenuvši kopneni napad na južni Liban.