JAPANCI SE SPUSTILI NA MJESEC: LETJELICA POSLALA SIGNAL, ALI MUČI IH PROBLEM S NAPAJANJEM

Japanska svemirska agencija (JAXA) obznanila je da je njihova letjelica uspješno sletjela na Mjesec, no trenutno čeka uspostavljanje kontakta sa svojom sondom.

Ukoliko se utvrdi da je sve prošlo bez problema, Japan će postati peta zemlja u svijetu čije su letjelice uspješno sletjele na površinu Mjeseca.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) izvijestila je da je Smart Lander za istraživanje Mjeseca (SLIM) sletio na površinu Mjeseca oko 12:20 ujutro (15:20 GMT u petak). Na konferenciji za novinare su izjavili da je letjelica poslala signal prilikom slijetanja, ali da su identificirali problem s napajanjem letjelice. Solarni paneli ne generiraju energiju. Naglasili su kako im je potrebno vrijeme da obrade podatke kako bi dobili više detalja o uspješnosti misije.

Pokušavamo primiti i analizirati dodatne podatke. Za sada izgleda da većina sistema funkcionira, ali i dalje ostaje problem s napajanjem. Vjerujemo da je meko slijetanje bilo uspješno – kazali su.

Meko slijetanje (engl. soft landing) na Mjesec znači kontrolirano spuštanje svemirske letjelice na površinu a da pritom ne dođe do značajne štete na letjelici i/ili njenim naučnim instrumentima. Tvrdo slijetanje (engl. hard landing) odnosi se na spuštanje na tlo pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letjelice, a često i do gubitka kontakta.

Do sada su to uspjele samo četiri zemlje: SAD, Kina, bivši Sovjetski Savez i Indija. Radi se o jako rizičnom pothvatu.