Foto: Mjesna zajednica Konjević Polje

Kod Zvornika napadnuto lice bošnjačke nacionalnosti. Hoće li ko stati i zaštiti Bošnjake u manjem bh entitetu?

Stanje sigurnosti Bošnjaka u entitetu RS u Bosni i Hercegovini postaje sve izazovnije iz dana u dan. Večeras, oko 20:00h u Kamenici, došlo je do incidenta u kojem je Senad Sejfić bio meta napada.

Napad je izvršen od strane nekoliko osoba u vidnom alkoholisanom stanju, koji su u povratku sa neke fešte zaustavili se baš u u čisto bošnjačko naseljenom mjestu (Kamenica Gornja) i počeli praviti nerede.

Od vidno uznemirenog stanovništva Kamenice saznajemo da su te osobe upravo zaustavile automobil Senada Sejfića, a zatim ga napale.

Naime, Sejfić se vozilom kretao pored džamije, navodno da je bio pošao u džamiju na namaz, a potom u Tuzlu, kada je naišlo nekoliko vozila,koja su dolazila iz pravca Šekovića.

Vozila su opkolila Sejfićevo vozilo, u kome je on sjedio vezan sigurnosnim pojasom, gdje su ga, tako vezanog, počeli udarati po svim dijelovima tijela, a najviše u predjelu glave.

Jedna mještanka koja je vidjela šta se događa počela je da vrišti i poziva komšije koje su Senadu pritekle u pomoć, da bi napadači potom pobjegli u pravcu Donje Kamenice.

Komšije su Sejfića odmah odvele u Policijsku stanicu u Zvorniku i prijavile slučaj, nakon čega su nezavnično saznajemo privedene dvije osobe srpske nacionalnosti.

U momentu dok ovo pišemo Senad daje izjavu u Policijskoj stanici Zvornik, a onda će vjerovatno ljekarski pregled biti urađen u Tuzli.

Vidno uznemireno stanovništvo Kamenice, ali i šire, večeras su se okupili na mjestu napada na njihovog sugrađanina, kod džamije u Kamenici Gornjoj, i traže od samog vrha države i tužilaštva Bosne i Hercegovine da se uključe u ove slučajeve napada na Bošnjake u BH entitetu RS-a.

– Ovo se više ne može trpiti. Skoro svake sedmice neki Bošnjak ili Bošnjakinja su negdje ovdje u našoj okolini i fizički i verbalno napadnuti. Hoće li ko stati i zaštiti nas Bošnjake u manjem bh entitetu?

Hoće li nedaj Bože prvo ko biti ubijen pa će onda se kao nešto konačno početi raditi po pitanju sigurnosti nas Bošnjaka na ovim prostorima? – pitaju se stanovnici Kamenice, a isto mišljenje dijele svi ostali povratnici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Trenutno kod džamije u G. Kamenici okupilo se pedesetak stanovnika Kamenice očekujući vijesti od stanju njihovog sugrađanina.

Poznavaoci Senada znaju da se radi o mirnom, staloženom i čovjeku koji je posvećen vjeri i dobroti. Nebrojeni broj puta svojim djelima i akcijama pokazao je da se radi o zaista humanom čovjeku koji ako ne može pomoći neće ni odmoći. Zbog toga je ovaj napad još više uznemirio stanovnike Kamenice.

Detaljnije o napadu u toku noći ili ranim jutarnjim satima, kada očekujemo i javno oglašavanje od strane Policijske uprave Zvornik, ali i od samog Senada Sejfića.

(Izvor: TV Podrinje – BiH)