KOMŠIĆEV GOVOR ODZVONIO U REGIJI: Pogledajte Reakcije Grlić Radmana i Aleksandra Vučića..

Ilustracija/SB

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, optužio je u srijedu pred sudionicima zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Hrvatsku i Srbiju za uplitanje u unutarnje poslove BiH i napore za podjelu zemlje po etničkim linijama.

“Naša dva susjeda kroz etničke zajednice u BiH, na koje nastoje polagati svako pravo i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad BiH izvršili, na taj način vrše udar na suverenitet naše zemlje, čime se skoro u cijelosti onemogućava bilo kakav demokratski razvoj Bosne i Hercegovine.

Tom praksom narušava se i minimum međudržavnog povjerenja, jer na žalost, naši susjedi ne ulažu iskrenu energiju u cilju izgradnje međudržavne saradnje nego energiju ulažu u svrhu slabljenja naše države”, izjavio je uz ostalo Komšić.

Komšić je ustvrdio da Hrvatska i Srbija u tome imaju podršku dijelova međunarodne zajednice pa tako i visokog predstavnika Schmidta kojeg je optužio za udar na ustavni poredak BiH jer je u oktobru 2022. nametnuo izmjene izbornog zakona koje Komšić ocjrnjuje diskriminatorskim.

Komšić je uz to, ne spominjući izravno ime ali očigledno aludirajući na Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera uporedio s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i to zbog komentara u odnosu na presudu Evropskog suda za ljudska prava po tužbi koju je protiv BiH podnio Komšićev savjetnik Slaven Kovačević uz tvrdnju kako je diskriminiran jer mu je pravo sudjelovanja na izborima ograničeno etničkom pripadnošću.

Komentirajući tu presudu, Plenković je kazao kako se bez obzira na nju mora insistirati na legitimnom predstavljanju Hrvata u tijelima vlasti BiH.

“Primili smo na znanje ovu presudu, ali isto tako ponavljamo vrlo jasno da ćemo se zauzimati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u BiH. Protiv smo politike i prakse nametanja hrvatskom narodu drugih predstavnika u najviša tijela. To se opetovano ponavlja sa izborom članova Predsjedništva i to se već četiri puta u posljednjih 16 godina dogodilo”, kazao je Plenković početkom septembra.

Za Komšića je to dokaz da Plenković nema namjeru insistirati na provedbi navedene presude.

“Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od strane premijera susjedne zemlje podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih naroda nego i politika koja se prema Bosni i Hercegovini vodi od strane njenih susjeda”, izjavio je Komšić za govornicom UN-a.

BURNE REAKCIJE IZ SUSJEDSTVA

MmKomšiću je odgovorio šef hrvatske diplomatije, Gordan Grlić Radman, kazavši da su izjave Željka Komšića za govornicom Generalne skupštine UN-a “neodgovorne i politički štetne”, te da nepotrebno dižu tenzije i usporavaju put BiH prema Europskoj uniji.

Komentirajući Komšićevu izjavu u kojoj je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića optužio za kršenje međunarodnog prava i usporedio s Vladimirom Putinom, Grlić Radman je naglasio da je zapravo Komšić taj koji “krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđem pravu, odnosno, on je uzurpator hrvatske kvote koja proizlazi iz činjenice međunarodnog sporazuma, a to je Daytonsko-pariški sporazum”.

“Svaki narod ima pravo birati svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH, a on nije izabran glasovima hrvatskog naroda već je uzurpirao to pravo zbog nesavršenosti toga zakona. To što on čini je apsolutno nečuveno”, rekao je Grlić Radman, dodajući da svojim “neodgovornim” izjavama Komšić čini “veliku medvjeđu uslugu političkim liderima koji se u Vijeću ministara aktivno zalažu za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.”

Na Komšićev govor reagirao je i predsjednik Srbije, Alaksandar Vučić, kazavši da srpski narod “trideset godina trpi najgore licemjerje, pritiske i napade, samo zato što je želio da sačuva svoju zemlju i ognjišta svojih pradjedova”.

Nespomenuvši imenom Komšića, Vučić je još kazao da su “u tih trideset godina srpskom narodu uzimali sve, od ljudi, do teritorije. I za sve to što su nam činili, uvijek su krivili nas”.

Vučić je jučer kazao da će o tome detaljnije govooriti danas na obraćanju Generalnoj skupštini UN-a.