KOVAČEVIĆ: “BiH u kojoj se pitaju stranci ne da nema evropsku budućnost, nego nema budućnost uopšte”

Samo dogovor unutrašnjih faktora može obezbijediti opstanak i budućnost BiH, dok je nametanje stranaca sasvim izvjesno vodi u raspad i nestanak, kazao je Radovan Kovačević, prenosi RTRS.

Kovačević kaže da dogovor ključnih unutrašnjih faktora, predstavnika tri naroda i dva entiteta sa svim njihovim građanima, pokazuje da, bez obzira na ozbiljne probleme i neslaganja, ipak postoji makar minimalna volja za zajednički život u BiH.

S druge strane, podrška domaćih aktera, najčešće predstavnika Bošnjaka, strancima da nameću rješenja i tako direktno krše Ustav i ruše ustavni poredak u BiH, najdirektniji je dokaz da Bošnjaci žele BiH samo po svojoj volji i samo za sebe – istakao je Kovačević, koji je i delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, “takva BiH, u kojoj se umjesto predstavnika njenih naroda pitaju stranci, ne samo da nema evropsku budućnost, nego nema budućnost uopšte”.

Zato je značaj sastanka u Laktašima ogroman, jer su na njemu ključni unutrašnji politički faktori u BiH pokazali da imaju kapacitet za dogovor i rješavanje ključnih problema – napisao je Kovačević na društvenoj mreži X.

Kovačević je kazao da implementacija tog dogovora u narednom periodu, u svakom aspektu, od Izbornog zakona do reforme Ustavnog suda i drugih pitanja iz EU agende, biće i ključni test za opstanak BiH.

Republika Srpska je za. Vi birajte – rekao je Kovačević.