Ljekari UKC RS postigli izvanredan uspjeh: Spasena žena sa napuknućem desne srčane pretkomore.

Ljekari UKC RS uspjeli su da spase su život žene sa napuknućem desne srčane pretkomore, a koja je u ovu zdravstvenu ustanovu primljena nakon saobraćajne nezgode.

“Zahvaljujući dobroj komunikaciji, timskom radu i stručnom kadru medicinskih profesionalaca juče je u jutarnji časovima u zadnjim sekundama spašen još jedan život.

U stanju šoka sa višestrukim povredama zadobijenim u saobraćajnoj nezgodi u UKC Republike Srpske je primljena životno ugrožena pacijentica srednje životne dobi”, saopšteno je iz UKC RS.

Kako se u saopštenju dodaje, tokom hitnog operativnog zahvata u grudnom košu tim Klinike za torakalnu hirurgiju uočio je vrlo rijetku rupturu (napuknuće) desne srčane pretkomore i srčane kese nastale usljed udara u saobraćajnom udesu te je hitno alarmiran tim Klinike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske te je spriječeno iskrvarenje i samim tim smrt pacijentice.

“Nakon zaustavljanja krvarenja iz srca izvršena je rekonstrukcija srčane kese te je u rekordnom roku sve usješno završeno i pacijentica je u zadnjem trenutku spasena. Njeno zdravstveno stanje je danas stabilno, van životne opasnosti je i trenutno je hospitalizovana u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje gdje se oporavlja”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Vlade Đajića, generalnog direktora ove ustanova ovo je dokaz da ulaganje u opremu i kadar iz dana u dan daje odlične rezultate.

“Ono što je do samo prije nekoliko godina bila misaona imenica danas je realnost. Pored operacija na otvorenom srcu u UKC Republike Srpske se uspješno rade i hitni i složeni zahvati kao što je bio ovaj jučerašnji. Odgovornim rukovođenjem i nabavkom najsavremenijih medicinskih aparata, stručnim edukacijama medicinskog kadra, izgradnjom modernih operacionih sala spašen je još jedan ljudski život.

U UKC Republike Srpske spašavaju se životi pacijentima koji dolaze u našu ustanovu usljed teških srčanih oboljenja i otvorenih povreda na srcu, kao što je bio slučaj od juče. Ponosan sam na sve medicinske profesionalce iz UKC-a koji predano i časno rade svoj posao i spašavaju živote i čuvaju zdravlje stanovnika Republike Srpske”, rekao je dr Đajić.

(Nezavisne)