MEHMEDOVIĆ: ‘Čestitam onima koji su zabranili ulazak Aleksandru Vulinu u Bosnu i Hercegovinu’

“Moje čestitke onima koji nisu odobrili prelet. Vulin ima posebnu težini obzirom da kao ministar negira genocid i govori ružne stvari o Bosni i Hercegovini”, rekao je u Danu uživo Mehmedović.

Komentarišući političke prilike u državi sagovornik N1 je zaključio kako je na djelu i dalje realizacija sporazuma iz Karađorđeva između Miloševića i Tuđmana (u vezi sa podjelom Bosne i Hercegovine) što potvrđuje, kako je ocijenio Mehmedović, i partnerstvo HDZ-a i SNSD-a.

Posljednji krah državne vlasti bio je propuštanje sredstava iz Plana reformi EU. Ko je po vama kriv što građani nisu dobili ove novce?

“Očigledno je da te zakulisane političke igre nastavljaju se bez obzira ko je na vlasti. Podjednako su krivi i jedni i drugi (opozicija i vlast). Usvojen je Mehanizam koordinacije kojim se osigurava da svaki načelnik općine može blokirati evropske proces što su na djelu pokazala četiri premijera iz jedne stranke. S druge strane, ako su sa pravom osporili taj dokument zašto javnosti nisu predočili koji to njihovi projekti nisu ušli u evropsku agendu. I zašto vlast nije osigurala da ima usaglašenu političku volju kako bi dobili značajna sredstva iz Brisela”.

Iz SDA smatraju da Program reformi svakako ne bi dobio zeleno svjetlo iz Brisela jer ne sadrži tri bitna pitanja, koja su u pregovorima preskočena: Ustavni sud, entitetski veto i jedinstveni broj za hitne slučajeve. Da je dobijena podrška sa kantonalnih nivoa, pitanje je da li bi Program reformi bio prihvatljiv za Brisel?

“Naravno da je to upitno zato što HDZ BiH zloupotrebljava Hrvatsku i njenu ulogu članice Evropske unije i NATO-a. Oni provode sporazum iz Karađorđeva između Miloševića i Tuđmana iako to možda izgleda politički radikalno. Očigledno je na djelu realizacija tog sporazuma što potvrđuje i partnerstvo HDZ-a i SNSD-a”.

S obzirom na zadatke koji čekaju domaće političare, očekujete li uopšte da ćemo ispuniti zadatek i da ćemo uspjeti dobiti preostali novac iz Plana rasta?

“Javnost je uskraćena za informacije šta se čini da ta sredstva, koja su na raspologanju Bosni i Hercegovini, budu operativna. Kroz politikanstvo se pripremaju startne pozicije na lokalnim izborima. Bez obzira ko pobjedi na izborima građani će imati veliku štetu”.

Očekujete li da će se situacija u BiH relaksirati nakon što se završe lokalni oktobarski izbori, kao što to ovih dana najavljuje lider HDZ-a BiH Dragan Čović?

“Državna koalicija i politička stabilnost u Bosni i Hercegovini zavisi od toga koliko su spremi žrtvovati interes BiH zbog onih koji ne žele BiH. Nisam optimista da će, bez obzira na sastav na nivou BiH, da će se političke prilike stabilizovati u državi sve dok se ne promijeni politički narativ. Ne može se nadmetati ko će više štete nanijeti BiH, već se mora nadmetati ko će osigurati stabilnost i kvalitetniji život građanima”.

Institucije BiH su na kolektivnom godišnjem odmoru. Kako ocjenjujete njihov učinak za ovih godinu i po? Prošle sedmice ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković tvrdi kako je ovaj saziv VM-a mnogo uspješniji od prethodnih?

“Možda je u glavama pojedinih lidera neka pozitiva, a to treba pitati građane BiH da li smo dobili dugo očekivani vjetar u leđa. Nisam baš sklon potpunom negativizmu, nešto se i uradilo”.

Nakon što ministru bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandru Vulinu nije odobren ulaz, odnosno prelet aviona do Prebilovaca, on je ipak došao na tu destinaciju. Imali ste žustar okršaj preko društvenih mreža sa Vulinom. Smatrate li opravdanim ovaj postupak bh. vlasti da mu se ne odobri ulazak u BiH?

“Naravno da smatram i moje čestitke onima koji nisu odobrili prelet Vulinovog aviona. On ima posebnu težini obzirom da kao ministar negira genocid i govori ružne stvari o Bosni i Hercegovini. Vulin po Krivičnom zakonu snosi odgovornost zbog negiranja genocida. Naša Granična policija je trebala reagovati”.