MILANOVIĆ SRETAN ZBOG DOGOVORA TROJKE, SNSD-a I HDZ-a: “To je jedini ispravan put i jedini način da se stabilizira politička situacija u BiH!”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kritizirao je priopćenje američke ambasade u Bosni i Hercegovini, u kojem se tvrdi da promjena načina izbora članova Predsjedništva BiH nije moguća bez izmjena Ustava BiH. Istovremeno, pozdravio je postignuti sporazum u Laktašima.

“Izjave, poput one iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, koje izmjene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmjene Ustava BiH, Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u tijelima vlasti BiH”, navodi se u saopćenju.

Milanović je zadovoljan dogovorom iz Laktaša predstavnika HDZ-a, SNSD-a i Trojke u vezi izborne reforme.

“Dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je na dobrom putu da bude postignut nakon nedavnog sastanka lidera HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a, jedini je ispravan put i jedini način da se stabilizira politička situacija u BiH. Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, garantovao bi hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem državnom tijelu BiH”, navodi se u saopćenju.

Tvrdi da hrvatski narod u BiH još uvijek nema “legitimnog predstavnika” u Predsjedništvu BiH te da je iz tog razloga izmjena Izbornog zakona prioritet koji smatra važnim korakom prema osiguranju prava Hrvata i prema postizanju stabilne i funkcionalne BiH.

“Sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika triju konstitutivnih naroda, na žalost, nisu doprinijele stabilizaciji i boljem funkcioniranju BiH. Štoviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor”, navodi se.

Dodaje da je zbog toga neugodno iznenađenje da se pokušava otežati ili čak spriječiti dogovor o izmjeni Izbornog zakona.

“Samo dogovor tri konstitutivna naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost te države, kao i njen ulazak u EU što Hrvatska godinama zagovara i podržava. Izabrane predstavnike državne vlasti u BiH poziva da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmjenama Izbornog zakona”, saopćeno je iz kancelarije hrvatskog predsjednika.