MMF iznio svoje mišljenje: RS suočava se s ozbiljnim izazovima i potrebno je da se zaduži za približno 1,2 milijarde KM.

Prema izvještaju MMF-a, bh. entitet RS će se suočiti s izazovima u ispunjavanju svojih financijskih potreba u drugom polugodištu 2023. godine samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu.

“Ukupni javni dug Bosne i Hercegovine će ostati na nivou ispod 30 posto BDP-a, pri čemu su finansijske potrebe u 2023. povećane zbog velikih otplata duga”, navodi se u izvještaju MMF o stanju u Bosnu i Hercegovini.

U izvještaju je navedeno da se potrebe entiteta za finansiranjem u 2023. značajno razlikuju: Federacija BiH ima umjerene potrebe, dok Republika Srpska se mora zadužiti za oko 1,2 milijarde KM (oko 610 miliona eura) za finansiranje dospjevajućeg duga i budžetskog deficita.

“RS je uspjela refinansirati 168 miliona eura duga po osnovu euroobveznica koji je dospio u junu, uglavnom putem izdavanja obveznica slične vrijednosti na domaćem tržištu. Međutim, za RS će biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu”, navedeno je u izvještaju.

Dalje se navodi da, prema osnovnom scenariju, osoblje MMF pretpostavlja da će RS biti u mogućnosti da pribavi dodatno vanjsko finansiranje.

U slučaju nedostatka vanjskog finansiranja, MMF smatra da RS treba prioritet dati smanjenju tekuće potrošnje, piše RTV BN.