Ove navike su odgovorne za povećanje nivoa ŠEĆERA U KRVI i nemaju veze sa ishranom.

Hrana nije jedini faktor koji uzrokuje visok nivo šećera u krvi. Kada razmotrite ovu temu, obično se fokusirate na količinu slatkiša koje konzumirate.

Unos ugljenih hidrata ima značajan uticaj na nivo šećera u krvi, bilo da dolaze iz voća, žitarica ili slatkiša. Međutim, nije samo ishrana ključna za regulaciju šećera.

Neke navike koje nemaju veze s hranom takođe igraju ulogu u tome kako tijelo kontroliše nivo šećera.

Stres

Pod stresom se oslobađaju hormoni, poput adrenalina i kortizola. Otpuštanje ovih hormona povećava budnost i proizvodnju energije – što znači da će šećer u krvi skočiti, ali u tim kratkoročnim situacijama, taj energetski skok je zapravo poželjan. Morate biti budni i puni energije kako biste se nosili sa stresnom situacijom. I kada se taj stresor ukloni, nivo ovih hormona vraća se u stanje mirovanja i sve je ponovno uravnoteženo. Problem nastaje kada je stres stalno prisutan u životu. Hronično visok nivo kortizola može hronično povisiti nivo šećera u krvi, piše „mindbodygreen“, prenosi najžena.

Nedovoljno sna

Nedostatak sna takođe može podstaknuti porast nivoa kortizola tokom dana, odnosno povećanje glukoze i učiniti da tijelo manje efikasno snižava visok nivo šećera u krvi. Nedovoljno sna može poremetiti hormone gladi, pa ćete primjetiti da ste više gladni tokom dana kada se niste lepo naspavali. Preporučuje se 7-8 sati sna svake noći.

Nedovoljno aktivnosti

Neredovno kretanje takođe je povezano s povišenim nivoom šećera u krvi. Mišićima je potrebna energija za kretanje tokom vježbanja i oni će koristiti glukozu iz krvi kao gorivo. Istraživači su 2022. godine otkrili da je hodanje, čak i stajanje od 2 do 5 minuta, sat ili dva nakon jela, dovoljno da se ostvari značajan uticaj na nivo glukoze u krvi. Intenzivnije vježbanje ima još veći učinak.

Vrijeme jela

Važno je i kada jedete. Metabolizam je aktivniji ujutru, što znači da je organizam spremniji za bolju razgradnju hrane i iskorišćavanje glukoze iz krvi. Kada jedete kasno uveče, neposredno prije spavanja, treba više vremena da tijelo glukozi iskoristi.