PANIKA U MANJEM BH. ENTITETU: “Poslije dana RS, ukinuće i ime”

“Simboli RS se ubrzano gase. U jednom danu je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo konačnu odluku o zabrani SDS-u da izađe na izbore i Milorad Dodik proglasio da je dogovorio da 9. januar više neće biti dan RS-a”.

Ovo je izjavio za BN zastupnik SDS-u Predstavničkom domu Mladen Bosić, koji naglašava da bez obzira da li neko podržava ili ne podržava SDS, “zbog uloge koju je imao u njenom stvaranju, SDS je jedan od simbola nastanka RS-a”.

“Zabrana izlaska na izbore i pokušaj njegovog gašenja je zadiranje u temelje na kojima je nastala RS”, kazao je Bosić:

“Nakon što su tadašnje vlasti RS-a promjenile grb i himnu, a sada Dodik to sprema i za 9. januar, ne čude najave iz Federacije da je sljedeće na redu ime RS. Ako im je ovo prethodno prošlo, zašto ne bi i taj završni udarac”, mišljenja je Bosić.

On kaže i da se “gubitkom identiteta gubi i svrha postojanja”.

“Zapanjuje tišina u kojoj se ovo sve dešava. Kao da se ne radi o najvažnijim egzistencijalnim pitanjima za narod. Ne mogu da ne primijetim ni blage reakcije iz samog SDS-a. Kao da su se svi pomirili sa sudbinom da će biti ukinuti i predaju se bez borbe. A narod je već dugo mentalno zarobljen i u apatiji. Krajnje je vrijeme da se svi trgnu i shvate kuda plovi ovaj brod. U suprotnom, moglo bi biti kasno”, navodi Bosić.