Petoro Bugara Pod Optužbom: Špijunirali i za Ruse u Crnoj Gori..

Petoro bugarskih državljana optuženo je za udruženi poduhvat špijuniranja u Ujedinjenom Kraljevstvu u korist Rusije.

Petorka će se u utorak naći pred sudom londonske opštine Vestminster. Grupa je optužena i za operaciju prisluškivanja u Crnoj Gori.

U optužnici se navodi da je prikupljanje informacija, “koje bi mogle da posluže neprijatelju”, trajalo od avgusta 2020. do februara 2023. godine, prenosi RTS.

U optužnici se precizira i da je ta operativna ćelija vršila audio i video nadzor izabranih meta u Britaniji.

Na optuženičkoj klupi su Orlin Rusev, Bizer Džamabazov, Katrin Ivanova, Ivan Stojanov i Vanja Gaberova.

Prvooptuženi je četrdesetpetogodišnji Rusev, koji se smatra vođom špijunske ćelije u Britaniji i oficir za vezu sa ruskom obavještajnom službom.

Prilikom pretresa stanova u Londonu i Norfoku u kojima su, osim Ruseva, boravili i četrdeset jednogodišnji Džambazov i 10 godina mlađa Ivanova, navodno su pronađeni lažni pasoši Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske, ali i Francuske, Italije, Španije, Hrvatske, Slovenije, Češke i Grčke.

U optužnici se tvrdi da je Rusev falsifikovao ove lažne pasoše.

Grupa je optužena i za operaciju prisluškivanja u Crnoj Gori. Tom prilikom su izrađene i lažne novinarske propusnice.

Jedna je sadržala fotografiju Ivanove.

Troje optuženih Bugara živi u Britaniji više od 10 godina. Rusev je uglavnom obavljao poslove iz sektora informacionih tehnologija za finansijski sektor. Na društvenim mrežama predstavlja se kao vlasnik preduzeća, koje se bavi uređajima za ometanje komunikacionih i elektronskih signala.

Rusev se predstavlja i kao bivši savjetnik u bugarskom Ministarstvu energetike, a imao je navodno i poslovnih veza sa Rusijom.

Džamazov i Ivanova poznati su komšijama u sjeverozapadnom londonskom predgrađu Harou kao par.

Džambazov je vozač u bolnicama, a Ivanova laboratorijski tehničar u privatnoj medicinskoj ustanovi.

Par je jedno vrijeme vodio i firmu, koja je bugarskim državljanima pružala usluge “upoznavanja sa kulturom i normativima Velike Britanije”.

Bili su i članovi izborne komisije u ambasadi Republike Bugarske u Londonu prilikom glasanja bugarskih državljana, koji žive u Velikoj Britaniji.

(Nezavisne)