POČEO SVESRPSKI SABOR POD NAZIVOM ‘Јedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska’: Poruke mira uz narodno veselje i nadlijetanje “migova”

Molebanom za Srbiju i RS u Hramu Svetog Save koji je služio patrijarh srpski Porfirije, počeo je Prvi svesrpski sabor pod nazivom “Јedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”, objavila je na društvenim mrežama članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

“Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda, kao i za mir među svim narodima”, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon molebana za Srbiju i RS.

“Kada znamo ko smo i kada čuvamo svoj pravoslavni način života, onda jesmo sposobni i da razumijemo jedni druge. Da razumijemo druge i drugačije. Da ih prihvatamo i da stupamo u dijalog”, naveo je Porfirije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik, koji su i organizatori pomenutog događaja, također su prisustvovali molebanu.

“Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najvišu cijenu uvijek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost”, poručio je Vučić na društvenim mrežama.

Predsjednik Srbije kazao je da su vremena teška, da je izazova mnogo, a da je “historija naučila Srbe da samo u zajedništvu i sabornosti mogu da nađu onu snagu i mudrost koje su potrebne kako bi sačuvali narod i državu od neumitnih tokova historije”.

“Zato je ovaj sabor posvećen budućnosti, dok se sa ponosom sjećamo slavnih predaka, naše duhovnosti, kulture i tradicije. Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra”, naveo je Vučić.

U nastavku je planiran bilateralni sastanak vlada Srbije i RS i obraćanje novinarima, a onda veselje uz igru i narodna kola, te uz nadlijetanje migova.