POLICAJC SLIKAO GLASAČKI LISTIĆ: “Moramo se zapitati koliko se još ovakvih slučajeva dogodilo od jutros”

Policajac je uslikao svoj glasački listić na biračkom mjestu usred Banjaluke, a novinar Srpskainfo je to fotografisao i objavio.

Uslijedila je promptna reakcija: prvo članova biračkog odbora, a potom i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Da li je ovo “školski primjer” koji svjedoči kako je moguće spriječiti izborne prevare i kako su mediji i novinari, i danas, kao i u 19. vijeku, “psi čuvari” demokratije, a institucije efikasne i pravedne?

Dolazi li novo doba poštenih i fer izbora, ili policajac s telefonom samo nije imao sreće, pa su ga uhvatili?
Politička analitičarka Tanja Topić za Srpskainfo ocjenjuje da je ovo tek “slučajno otkriće”: da nije bilo fotografije i “prijetnje” da će ona biti objavljena, vjerovatno bi se sve pravili da ništa nisu vidjeli i “slučaja” ne bi ni bilo.

“Da nije bilo ove fotografije, većina nas bi odreagovala u smislu “ne treba se zamjerati autoritetu u uniformi.” Moramo se zapitati koliko se još ovakvih slučajeva dogodilo od jutros, a da ih mediji nisu zabilježili. Strah me da je otkriveni slučaj samo kap u moru izbornih prevara”, kaže Topićeva.

Dodaje da svakako treba postaviti i pitanje profesionalnosti i čestitosti medija.

“U čijem interesu radi dio medija u BiH? Sasvim je sigurno da provladini mediji ovakav slučaj neće zabilježiti i skrenuti pažnju na njega, čak i ako se reporter na terenu “saplete” o takvu sliku”, kaže Tanja Topić.

Problem je, ističe Topić, u modelu ponašanja, koji je decenijama sistemski izgrađivan, a koji se temelje na pravilu: “zakoni su tu da se krše”.

“U konkretnom slučaju zakon krši onaj koji bi trebalo da osigura njihovo sprovođenje. Fascinantna je nonšalantnost u ponašanju, ta bahatost kojom nam se poručuje “galamite vi koliko hoćete, ne možete mi ništa”, kaže Topićeva.

Zaključuje da je to najbolji pokazatelj koji potvrđuje da su pripadnici brojnih institucija, koji bi trebali biti u službi svih građana, odani vojnici političkih stranaka.

“Oni šefovima stranaka moraju donijeti potvrdu svoje odanosti. I potpuno je nebitno o kojoj stranci je riječ. Bitno je u šta su oni pretvorili građane”, kaže Tanja Topić