PRIRODNI FENOMENI: U Glamoču rijeka teče “uzbrdo”

Nesvakidašnje atrakcije i prirodni fenomeni, poput rijeke koja teče “uzbrdo” i najvišeg nadgrobnog spomenika na Balkanu.

Svestrani Glamočanin Siniša Šolak, koji je dobar poznavalac svakog metra ovog mjesta, priča za Srnu da se u Glamočkoj dolini nalaze svetilišta bogova Silvana i Dijane, moćnog para ilirskog panteona.

“U većini prikaza Silvan je predstavljen kao pola jarac-pola čovjek, a Dijana sa psom ili kozom. Arheolozi su otkrili 11 reljefa na kojima je prikazan Silvan, koji je i rimski bog šuma i pašnjaka. A, pastirstvo je u Glamoču i danas jedna od glavnih djelatnosti u Glamočkom polju”, navodi Šolak, koji okom kamere i perom bilježi svaki trenutak života, te je autor i koautor brojinih djela usko vezanih za istraživanje nadgrobnih spomenika.

U Glamoču se, kaže on, nalazi i najviši nadgrobni spomenik na Balkanu.

“Nišan sa turbanom Omer-age Bašića iz 1798. godine jedan je od najupečatljivijih nadgrobnih spomenika na Balkanu. Smješten je na sredini puta /putu/ između Glamoča i Livna i visok je 4,7 metara”, priča Šolak i dodaje da je ovaj nadgrobni spomenik jedan od čuda u ovom dijelu Evrope koji privlači pažnju brojnih turista.

Rijetko se na jednom mjestu mogu vidjeti džamija, katolička i pravoslavna crkva zajedno, kao što je to moguće u Glamoču.

“Stari grad ili Tabija je jedini očuvani dio koji je izdržao test vremena. Tvrrđava je napuštena 1851. godine, a djelimično srušena 1852. U blizini tvrđave nalazi se pećina n kojoj je kasnije podignuta porodična kuća. Za pećinu postoji legenda koja kaže da se u nju za vrijeme progona pod Dioklecijanom sklonilo sedam spavača. Njihova imena su uklesana u kamenu, a neki od njih su Miksilina, Mernoš, Debernoš, Šadnoš i Кefeštatioš”, priča Šolak.

Vise na linku:

U Glamoču rijeka teče “uzbrdo”