FOTO: Facebook / Profesor Vedran Zubic

Profesor Vedran Zubić: Djeca su samo odraz stanja u društvu, nisu ona izmislila nasilje!

U petak, 1. septembra, u brojnim školama Kantona Sarajevo započela je nova nastavna godina. Učenici i prosvjetni radnici suočavaju se s raznim izazovima.

Portal Radiosarajevo.ba povodom toga razgovarao je s profesorom Vedranom Zubićem. Profesor Zubić predaje geografiju u gimnaziji Dobrinja, izabran je za jednog od najboljih profesora na svijetu, a nedavno je izabran za vanjskog saradnika u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH.

Nakon informacije o navedenoj saradnji, mnogi su se zapitali odlazi li omiljeni sarajevski profesor iz gimnazije Dobrinja. Profesor Zubić potvrdio je kako ostaje u učionici.

“Ostajem u školi, iskreno, to je dio mene, uđe to u krv, to je posao koji volim”, kazao je Zubić. Profesor je za naš portal objasnio kako je do saradnje s Ministarstvom došlo nakon tragedije u školi u Lukavcu.

“Ministrica Jasna Duraković je prvo tražila od mene da budem savjetnik, to je onaj posao gdje bi sjedio u kancelariji, to nisam htio. Htio sam ostati u nastavi, mislim da društvenoj zajednici i djeci najviše mogu dati na taj način.

Međutim, nakon onih događaja, tragedije, zločina formirana je jedna grupa, a ministrica je rekla da bi tu mogao pomoći sa predavanjima, pričom, posjetama školama, izradom priručnika, didaktičko pedagoško-psihološkim radom iz prakse itd.”, rekao je profesor Zubić za portal Radiosarajevo.ba.