REAKCIJA SAD: Nastavak sankcija Dodikovoj korumpiranoj mreži.

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD danas proširio listu sankcionisanih subjekata u BiH, oglasila se Ambasada SAD u BiH.

“Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji predstavljaju glavne izvore prihoda za korumpiranu mrežu podrške Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske”, naveli su iz Ambasade SAD dodavši:

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj za gomilanje ličnog bogatstva kroz kompanije koje su povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati region i prijete euro-atlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, Sjedinjene Države nastaviće koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i pozivati na odgovornost pojedince zbog njihovog djelovanja. Pojedinci ili subjekti koji obavljaju aktivnosti sa ovim pojedincima i subjektima koji su danas sankcionisani i sebe izlažu riziku sankcionisanja”, poručili su.