REAKCIJE NA IZETBEGOVIĆEV RAZGOVOR: “Stranci su uklonili SDA iz vlasti. Pozivam islamske zemlje da se više angažuju za Bošnjake” (VIDEO)

Javnu pažnju privukao je skorašnji intervju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je održan na televiziji Al-Arabiya.

U njemu je izrekao niz zamjerki na račun međunarodne zajednice i njen trenutni angažman u našoj državi, prenosi Federalna televizija.

Njen posao je, smatra Izetbegović, očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a ne miješanje u izborni proces. Tvrdi, stranci su uklonili SDA iz vlasti, te poziva islamske zemlje da se više angažuju za Bošnjake, koji su, prema njegovoj ocjeni, ponovo prepušteni sami sebi.

“Stranci u ovom času rade na način da faktički nas isporučuju, da reduciraju moć Bošnjaka, smanjuju utjecaj muslimana u Bosni i Hercegovini i na Balkanu da bi zadovoljili druge dvije strane, prije svega srpsku, koja je vrlo agresivna u politikama. Mislim da to malo muslimana, autohtonih – bijelih muslimana u Evropi zaslužuje više pažnje od strane islamskog umeta, od strane jakih muslimanskih zemalja. Dakle, da nas jednostavno zaštite od progona, poniženja, dvostrukih standarda”, rekao je Izetbegović.

Radi se o jednom opasnom narativu – mišljenja je profesor na UNSA Enver Kazaz. Pogotovo što je Bosna i Hercegovina poslije rata u Ukrajini definitivno ušla u zonu interesa EU i NATO pakta.

S tim se ne slaže Haris Imamović, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji poziv za veći angažman islamskih zemalja vidi kao priliku da se ojača pozicija Bosne i Hercegovine na Balkanu.

“Zemlja smo čiji centar ili čija perspektiva mora biti Bruxelles. Moramo imati u Bruxellesu, Washingtonu i u Londonu prijatelja, jer to su trenutno najmoćnije zemlje na svijetu”, kaže Kazaz.

“To treba raditi jer u međunarodnim odnosima nema prijatelja-neprijatelja. Imaju državni i nacionalni interesi i tražite saveznike na svim stranama”, stava je Imamović.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedna od prosperitetnijih zemalja regije. S, istina, i mnogo politčkih izazova, ali i sumnji. Dilema je nerijetko koliko se o u kojoj mjeri trebaju na njenom tlu preplitati strani interesi. Kako ocijeniti koji su dobronamjerni, a koji ne?

“Bosna i Hercegovina treba sarađivati sa svim koji su njeni prijatelji, pri čemu treba voditi računa da autokratski režimi koji postoje u arapskom svijetu ne mogu biti partner za ono što bismo nazvali demokratskim sistemom vrijednosti”, navodi Kazaz.

“Naši ljudi prave lažnu dilemu za koga smo mi – za oboje. Bolje je imati dva prijatelja nego jednog”, poručuje Imamović.

“Od pokušaja angažovanja islamskih zemlja u Bosni i Hercegovini nema ništa”, izričit je politički analitičar Danijal Hadžović.

Smatra da te zemlje nisu toliko moćne, ali ni zainteresovane da na prostoru Bosne i Hercegovine igraju geopolitičku utakmicu sa SAD-om i EU.

“Po pitanju vrijednosti, Bosna i Hercegovina mora jasno biti opredijeljena ka EU, ka Zapadu, ka NATO-u”, navodi Hadžović.

Godine tokom, ali i nakon rata pokazale su da Bosna i Hercegovina kao država ima prijatalje na svim stranama. Naravno, i oni su imali svoje, čast izuzecima, ekonomske, ali i političke interese. Ko su prijatelji najbolje se pokazuje na konkretnoj pomoći, ali i investicijama u razvoj države, a ne samo utjecajem na međunarodnoj sceni.