Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom..

(Foto:RSE)

Radio Slobodna Evropa (RSE) zabilježio je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja prema Nišu, u blizini Predejana, u subotu 30. septembra, nakon što su iz Vašingtona i Brisela izražene zabrinutosti zbog prisustva srpskih snaga duž granice s Kosovom

Varošica Predejane se nalazi 300 kilometara južno od Beograda i na oko 100 kilometara od najbližeg graničnog prelaza Srbije i Kosova, Merdare.

Konvoj sa vozilima Vojske Srbije, kako je zabilježio reporter RSE, se oko podneva kretao iz pravca juga ka sjeveru zemlje.

Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost.

Podsjetimo, zabrinutost zbog raspoređivanja srpskih trupa blizu granice sa Kosovom izrazile su prvo jučer SAD, pa potom i EU, odakle je reakcija stigla danas.

Kakav je odgovor Beograda?

Srbija međutim tvrdi da nije podigla nivo borbene gotovosti. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi medijima 29. septembra je rekao da su “neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti Srbije” jer, kako tvrdi, to nije potpisao.

Nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu, Vojska Srbije je u saopštenju (27. septembra) saopštila da je ministar odbrane Miloš Vučević obišao tog dana jedinice vojske “u rejonu njihovog razmještanja” ali ne precizirajući u kojem dijelu Srbije.

Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu.

Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost, te najavljuje istragu protiv jednog od vodećih lidera kosovskih Srba Milana Radoičića koji je iz Beograda preuzeo, kako je saopštio njegov advokat, punu odgovornost za napad.

RSE je poslao upit Ministarstvu odbrane u Vladi Srbije o upozorenjima Vašingtona, te na kom osnovu se vojska grupiše oko granice ako – kako je, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao – on nije potpisao podizanje borbene gotovosti.

Odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.