Značajan preokret: “Francuska šalje ključnu vojnu opremu Ukrajini, Macron najavljuje promjene..”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je jučer tokom proslave Dana D da će Ukrajini poslati nove borbene avione.

Na obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji prisustvovali su američki predsjednik Joe Biden, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi svjetski čelnici.

“Sutra pokrećemo novu suradnju. Ukrajini ćemo poslati borbene zrakoplove Mirage 2000-5 koje je napravio francuski proizvođač Dassault. Također ćemo obučavati ukrajinske pilote u Francuskoj”, rekao je jučer Macron, piše Newsweek.

Francuski predsjednik je istakao da su ukrajinski dužnosnici, uključujući Zelenskog, prije nekih 48 sati od svih saveznika zatražili dodatnu pomoć u sukobu protiv Rusije. “Ne želimo eskalaciju, ali mir se može postići samo ako se Kijev može odbraniti. Mi smo uz Ukrajinu i nećemo je iznevjeriti”, poručio je.

Borbeni avioni Mirage 2000

Borbeni avioni Mirage 2000-5 su višenamjenski jednomotorni zrakoplovi. U neposrednoj zračnoj borbi Mirage 2000 je znatno okretniji od F-16, a to znači i od velike većine potencijalnih protivnika. Mirage 2000 je nastavak tradicije kompanije Dassault da radi borbene avione s delta krilom.

Ovaj avion je jednostavan za održavanje jer ga pokreće jedan motor SNECMA M53-P20, dostatno snažan za najveću brzinu od 2336 km/h (2.2 Macha) i na razini mora 1110 km/h (1.2 Macha). Za zadaće zračne borbe može se naoružati vođenim projektilima MICA, Matra R550 Magic-II i Matra Super 530D.

“Ovo je zanimljiv zaokret od dugogodišnje pozicije ‘samo F-16 za Ukrajinu’. Razumijem zašto su se na to odlučili”, rekao je umirovljeni pukovnik američkih zračnih snaga Jeffrey Fischer.

“Iskreno govoreći, Bidenova administracija usporila je isporuku F-16 do te mjere da je Zelenskom već dosta i spreman je preuzeti rizik uporabe drugih borbenih zrakoplova”, dodaje.