Beograđani nisu marili za cijenu kako bi vidjeli ovu Nemicu: Stajali u redu, a razlog je bio poseban.

(Foto: Svetozar Grdijan)

Švabica Ana Šmit u to vrijeme nikoga nije ostavljala ravnodušnim, pa je tako zaludjela i Beograđane, koji nisu štedjeli novca da je vide i stajali su u redovima samo da joj se približe.

Bane Gajić je na Fejsbuku podjelio zanimljivu fotografiju koja datira iz 1929. godine, a čiji je autor Svetozar Grdijan. Ispričao je bizarnu priču koju ona krije i mnoge zaintrigirao:

Foto: Svetozar Grdijan

Njemica Ana Šmit iz Minhena putovala je Evropom dvadesetih godina XX veka kao “atrakcija” jer je imala čak 270 kilograma. U epohi pre masovne upotrebe šećera i bez industrijske, odnosno, “brze” hrane osobe sa prekomernom težinom bile su rijetkost i pobuđivale su veliku pažnju – navodi Gajić:

– U novembru 1929. došla je u Beograd gdje je u ovom dvorištu u Balkanskoj ulici sjedila “na dvije stolice”, kako je pisala tadašnja štampa, i izlagala je svoje tijelo pogledima zainteresovane publike. U oglasima je reklamirana kao “Roza debela”, a ulaz je bio dva dinara.

Ona je putovala po cijeloj Evropi, a nastupala je i u bečkom Prateru. Ana Šmit je preminula dve godine kasnije, 13. januara, u 33. godini.

(Kurir.rs)