AMERIKANCI PORUČILI VUČIĆU: “Imovina pripada državi i nema potrebe za..!”

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu odgovorila na pitanje koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio, a u kojem ih je upitao “gde u Dejtonskom mirovnom sporazumu stoji da državna imovina pripada Bosni i Hercegovini”.

Iz Ambasade SAD su istakli da “nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne historije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini”.

“Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brien naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: ‘Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi'”, navodi se u saopštenju, u kojem su poslali i link s tekstom govora 0'Briena.

U obraćanju iz februara ove godine Jamesa O'Briena, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

“Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima”, rekao je tada O'Brien.

Reakcija Vučića uslijedila je nakon što je Ambasada SAD nazvala zaključke “svesrpskog sabora” opasnim, te da Republika Srpska nije država i da ne može postojati izvan Bosne i Hercegovine.

Vučić je sinoć prvo najavio reakciju, rekavši da “Amerikanci neće imati odgovor”, a danas je isti javno objavio na svom Instagram profilu.