Ispovijest Gorana Bregovića: “Razumijem kad Srbima u Sarajevu psuju majku”

(Goran Bregović, Foto: Radule Perisic/ATAImages)

Goran Bregović, povodom 50. godišnjice od osnivanja Bijelog dugmeta, dao je intervju za beogradski “Nedeljnik” u kojem je otkrio nevjerojatne priče iz vremena rata u Sarajevu.

Njegova supruga Dženana bila je u Sarajevu dok je rat buktao, a Goran joj je slao poruke iz Pariza upozoravajući je na opasnost.

No, ona mu je odgovarala da nikada nije bilo ovako zabavno u Sarajevu i da se nikada nije ovoliko veselilo. To je bilo pred sam rat, a onda se sve zaustavilo i ljudi nisu mogli napustiti grad.

Putovanje od Sarajeva do Splita bilo je izazovno. Postojalo je deset različitih kontrolnih točaka koje su trebali proći. Na jednoj od tih kontrolnih točaka, koja je bila između Bošnjaka, Srba i Hrvata, Goranova žena i njena najbolja prijateljica čekale su tjedan dana da se poveže veza preko Kiseljaka kako bi mogle proći na sljedeću stanicu. Bilo je napeto, ali na sreću, ništa strašno se nije dogodilo.

U priči se spominje i nogometaš Josip Katalinski, koji je prevozio dvije žene iz Sarajeva. Prije toga, neki sarajevski mafijaš napisao je ručno napisanu poruku na papiru: “Njih pustite – Kruško”. S tom porukom su krenuli na put.

Katalinski ih je vozio kroz snajperski dio brzinom od sto na sat, dok su snajperi okolo pucali. Sve to organizirao je Davorin Popović Pimpek, pjevač Indexa.

Tako, kad neko opsuje Srbima mater u Sarajevu, ja ga razumijem, trebalo je preživjeti četiri godine unutra, nema veze što misliš o politici, ovo ili ono, ali osobno je bilo teško.

Goran Bregović je istaknuo kako je usred te epske drame, koja uključuje pokrete naroda, politiku i svjetske sile, morao rješavati i dramu u vlastitoj kući.

Za one koji su bili u ratu, bez obzira na politička stajališta, bilo je teško. Razumije sve strane jer je i sam iz Pariza doživljavao teške trenutke, a kamoli oni na terenu.