NIJE VAM POTREBNA DIPLOMA: Ova AI vještina donosi platu od cca 100.000 eura godišnje.

Šefovi žele zaposliti ljude koji su sposobni koristiti umjetnu inteligenciju, ali mnogi zaposlenici nisu zainteresirani za tu novu tehnologiju, piše CNBC.

Gotovo svi rukovoditelji, njih čak 96 posto, osjeća da je potrebno hitno ugraditi AI u svoje poslovne operacije. Ipak, više od dvije trećine radnika kaže da nikada nije koristilo umjetnu inteligenciju, pokazalo je istraživanje Slack Workforce Laba iz marta 2024., provedeno na više od 10.000 stručnjaka.

Ljudi koji ne uče koristiti umjetnu inteligenciju riskiraju gubitak prilika i napredak u karijeri od onih koji to rade, kaže Lydia Logan, IBM-ova potpredsjednica za globalno obrazovanje i razvoj radne snage.

Naime Goldman Sachs očekuje se da će generativna umjetna inteligencija utjecati na više od 300 miliona radnih mjesta diljem svijeta.

No nije potrebno učiti detalje strojnog učenja ili analitike podataka kako biste ostali relevantni u promjenjivom okruženju. Jedina vještina umjetne inteligencije koja je u “ludoj potražnji”, kazala je Logan, jest brzo inženjerstvo. Dodala je da ona sve radnike potiče na informiranje o tom polju AI-ja.

Kako započeti s prompt-inženjeringom

“Ako ne date dobar upit generativnom AI alatu, nećete dobiti ni dobar odgovor. Ako unesete smeće, smeće ćete i dobiti’, objašnjava Logan. ‘Učinkovito korištenje umjetne inteligencije počinje prompt-inženjeringom. Bez toga ste na neki način gotovi prije nego što počnete”, objasnila je.

Naprimjer: ako tražite od Chat GPT-ja da prikupi istraživanje o određenoj temi, ali ne navedete raspon datuma objavljivanja citata, mogli biste završiti s istraživanjem koje je zastarjelo ili irelevantno. Ako ste pak zainteresirani za poboljšanje svojih prompt-inženjerskih vještina, možete započeti s nekim osnovnim online uputama ili vježbati pisanje detaljnih upita generativnim AI alatima kao što su Chat GPT ili Microsoft Copilot.

Gateway skill s plaćom od šest znamenki

Profesionalci u bilo kojoj fazi karijere mogu imati koristi od učenja kako najbolje upotrijebiti umjetnu inteligenciju, ali oni sa srednjoškolskom diplomom mogli bi vidjeti najveće dobitke, kaže Logan. To je zato što poslodavci u rastućem sektoru umjetne inteligencije sve više zapošljavaju zbog vještina, a ne zbog diploma.

Četiri od 10 izvršnih direktora kažu da planiraju zaposliti dodatno osoblje zbog generativne umjetne inteligencije, prema nedavnom istraživanju IBM-a na 3000 izvršnih direktora iz više od 30 zemalja i 26 industrija.

Generativna umjetna inteligencija stvorila je nove vrste poslova poput prompt-inženjera i voditelja proizvoda umjetne inteligencije, a oni ne zahtijevaju diplomu prvostupnika i umjesto toga naglašavaju tehničke i meke vještine, ističe Logan. Stručnjaci za umjetnu inteligenciju potrebni su u svim industrijama, ali nasušno su i hitno potrebni u tehnici, maloprodaji, financijama, zdravstvu i obrazovanju.

Mnogi od ovih poslova imaju plaće od šest znamenki. Prosječna plaća za posao koji uključuje generativnu umjetnu inteligenciju kao potrebnu vještinu iznosi 174.727 dolara godišnje, objavio je Indeed.

“I ne mogu ovo dovoljno naglasiti: prompt-inženjerstvo je vještina koju možete koristiti gotovo bilo gdje’, kaže Logan. ‘To je vještina koja vam može otvoriti vrata za toliko mnogo prilika”, zaključila je.

(Tportal)