Rješenje krize: Zatvaranje OHR-a, odlazak stranih sudaca i angažman SAD-a i EU-a u BiH.

Međunarodna krizna skupina (ICG) predložila način za deeskalaciju trenutne krize u Bosni i Hercegovini, koji uključuje zatvaranje OHR-a, odlask stranih sudaca i angažiranje SAD-a i EU-a.

ICG, kao think tank organizacija koja je godinama modelirala stajališta koristite međunarodnoj upravi u BiH, povezuje ovaj plan s datumom otvaranja pregovora Europske unije s BiH i ga vidi kao put za deeskalaciju krize.

Istovremeno, analitičari ICG smatraju da je odlask stranih sudaca iz Ustavnog suda i demontiranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika potrebno kako bi se izbjegao nepopravljivost i da se pronađe konsenzus za daljnji proces integracije BiH u unu. Oni dodaju da je potrebno da se oživi napor da se raspodjela državna i vojna imovina kako bi se otkrila potražnja za stabilnost i prospernost u zemlji.

Bruxelles i SAD su trebali paralelno raditi na zatvaranju OHR-a, dok je EU trebao učiniti sve što može kako bi BiH napredovala u istom smjeru. Oni su trebali inzistirati na tome da visoki predstavnik dobije potporu konsenzusa za bilo kakvu daljnju upotrebu svojih ovlasti.

Ovaj plan je povezan s posljednjim događajima u političkoj životnosti BiH, kao što su nakonnametanje izmjena Izbornog zakona i donošenje rezolucije o Srebrenici. Analitičari ICG smatraju da je jedna od najizazovnijih situacija koja će biti započetkom odcjepljenja RS-a.