Јens Stoltenberg: “Vidjeli smo povećane tenzije i zapaljivu retoriku u BiH. Vidjeli smo zapravo neke ozbiljne incidente..”

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg rekao je danas da su u prethodnom periodu u regionu Zapadnog Balkana viđeni ozbiljni incidenti, povećane tenzije, zapaljiva retorika i da NATO mora ostati fokusiran na taj region.

“Upravo sam se vratio iz posjete regionu, a ono što vidimo tamo je da tenzije rastu. Vidjeli smo povećane tenzije i zapaljivu retoriku u BiH. Vidjeli smo zapravo neke ozbiljne incidente nasilja na Kosovu, uključujući napad na mirovne snage NATO-a”, rekao je Stoltenberg prilikom ulaska u sjedište NATO prije početka prvog sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse.

Stoltenberg je dodao da su tokom incidenata ranjena 93 vojnika NATO-a, od kojih neki veoma teško.

“Dakle, ovo su ozbiljni incidenti i moramo da ostanemo fokusirani na Zapadni Balkan u isto vreme dok se, naravno, bavimo ratom u Gazi i takođe nastavljamo da pružamo podršku Ukrajini. Budite uvjereni, NATO će učiniti ono što je neophodno da obezbijedi stabilnost u regionu, jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za cijelu Evropu i NATO”. rekao je generalni sekretar NATO, prenosi Tanjug.