HAOS NA VJENČANJU: Policija upala na proslavu i uhapsila mladoženju, razlog je BIZARAN, mlada očajna..(FOTO)

Prava drama se odigrala na vjenčanju Gundule B. (40) i Hamze U. (26), koje je organizirano u zamku Vonsendorf, u austrijskoj saveznoj državi Donja Austrija. Kako prenose tamošnji mediji, mladoženja je uhapšen na dan vjenčanja, a sada mu prijeti i deportacija u Tursku.

Razlog za nasilnu intervenciju vlasti je negativna odluka o azilu koju je turski državljanin dobio deset dana ranije. Avion s aerodroma Švehat trebalo bi ga vratiti u Tursku večeras.

Vjenčanje iz snova prekinuto na buran način

“Htjeli smo se vjenčati iz ljubavi”
Za mladu je čist užas počeo onog dana koji je trebao biti najljepši dan u njenom životu.

Foto: Screenshot

– Postupci nadležnih su nevjerojatni. Prosto jurcati na svadbu na ovaj način je, po mom mišljenju, sadistički – izjavila je mlada.

Gundula, koja je svog “budućeg muža” upoznala dok su radili zajedno u bečkom bistrou prije godinu i pol, također ne može razumjeti razlog deportacije.

– Odluka je donesena bez saslušanja Hamze. Ovo je nezakonito i mi poduzimamo mjere protiv toga. Njen odvjetnik Gregor Klem i ona čine sve u posljednjih nekoliko sati da njen voljeni Hamza ne bude deportovan – dodaje.

U svakom slučaju, prema mišljenju nevjeste, nikako nije bilo braka iz interesa.

Foto: Screenshot

– Htjeli smo se vjenčati iz ljubavi. Naši životi su uništeni prije nego što smo uspjeli da se vjenčamo – navela je Gundula.

Ona i Hamza žive zajedno šest mjeseci, kaže tužna mlada.

Oglasila se i imigraciona policija
Nakon što je vijest o hapšenju na vjenčanju postala glavna tema medija, oglasila se i Savezna kancelarija za imigraciju i azil (BFA) i objasnila zašto je došlo do ovakvog presedana — i to baš na dan vjenčanja.

Naime, kako kažu, “hapšenje u matičnoj službi je bio jedini način da se Hamza pronađe”, ali dodaju i da “njihov brak ne bi spriječio deportaciju”.

Hapšenje mladoženje

– Hamza U. je podnio zahtjev za međunarodnu zaštitu, tačnije zahtjev za azil u Austriji u martu 2022. godine. Ispitivanje svakog postupka azila odvija se u sklopu sveobuhvatne, individualne i objektivne istrage pred BFA. Pravo na azil prvenstveno služi zaštiti izbjeglica od progona. U konkretnom slučaju, BFA je došao do zaključka da se Hamzi U. ne prijeti progonom u sklopu Ženevske konvencije o izbjeglicama ako se vrati u svoju matičnu zemlju – saopćeno je.

Službenici su 13 puta uzaludno tražili mladoženju, prilikom čega je “odbio obavezu da napusti zemlju”.

– Za imigracionu politiku je jasno da lica sa ilegalnim boravkom moraju biti svjesna svog statusa u Austriji, kao i da brak ne mijenja status nesigurnog boravka – dodaje se.

(oe24)