Klepio 16 miliona eura za izgradnju stadiona i prokockao ih u kasinu?

Litvanija je imala plan da u narednim godinama sagradi novi nacionalni stadion. Kompanija BaltCap započela je radove koji su međutim stali u jesen prošle godine.

Saopšteno je kako su troškovi povećani za 40 posto i tražili su da se s gradom Viliniusom pregovara o novoj cijeni izgradnje. Međutim, ubrzo se u medijima pojavila nevjerovatna informacija.

Menadžer kompanije Šarunas Stepukonis, navodno je ukrao oko 16 miliona eura od 30 miliona koje je dobio za početak izvođenja radova, te ih je prokockao u kasinu. Pokušalo je potom pregovorima izvući još novca kako bi spasio što se spasiti da, no nije im uspjelo

Ubrzo je kompanija BaltCap predala projekat u ruke novoj firmi – Hanner. Ova kompanija entuiziastično je ušla u projekat čiji se završetak planira 2026. godine.

Politika je ovaj projekat do sada konstantno ubijala. Sada određene strukture u vlasti žele djelovati što brže kako bi se sportski kompleks završio u naredne dvije godine. Ipak, litvanski mediji tvrde da se radi o dobro smišljenom pranju para, što smatra i bivši ministar, danas opozicionar Saulius Skvernelis.

“Pojavio se novi izvođač radova koji nije bio umiješan u bilo kakav tender ili bilo kakve procese i oni im jednostavno tek tako prebace sav novac”, govori Skvernelis, koji kompletan projekat naziva finansijskom abrakadabrom.

Gradonačelnik Vilniusa Valdas Benkunskas glavni je zagovarač izgradnje velikog sportskog kompleksa i novog stadiona. Odlučio je izdvojiti ogroman novac i smatra da je ovako nešto neophodno kompletnoj Litvaniji.

“Razlog što smo nastavili s projektom je da to što ovaj grad treba više od običnog fudbalskog stadiona. Potreban nam je pravi sportski kompleks u kojem će biti mjesta i druge sportove”, navodi on i dodaje:

“Postoji samo jedna opcija – povratak kranova na gradilište i završetak radova za dvije godine. Alternativa je da idemo na sud, da izgubimo slučaj i da platimo odštetu. Zbog toga bismo o novom projektu mogli razmišljati tek za tri do pet godina. Previše smo novca i vremena utrošili u projekat da bi se on tek tako napustio”, govori Benunskas.

Kompleks će Litvance koštati oko 180 miliona eura.

Šarunas Stepukonis se počastio sa 16 miliona eura od početnih 30 miliona koje je njegova firma dobila za izgradnju stadiona i kompleksa koji bi Litvance mogao koštati oko 180 miliona eura.

I dok gradonačelnik Benunskas brani planirane investicije navodeći da će grad finansirati 40 posto projekta, politički analitičar Ainius Lašas smatra kako novac treba uložiti na druge prioritete.

“Prioritet ispred svega je jačanje vojske i odbrane države. Tu smo veoma ‘tanki’. Drugi prioritet su škole i obdaništa i pravo je pitanje je li zaista vrijedno uložiti 180 miliona eura u nešto što neće donijeti previše novca u budućnosti”, govori Lašas.

Planirani izgled stadiona u Vilniusu
Ipak, i on smatra da bi Vilnius kao glavni grad trebao ugostiti utakmice nacionalnog tima umjesto Kaunasa.

“Živim ovdje više od 50 godina i razočaravajuće je što se utakmice igraju u Kaunasu. Ovo je glavni grad, stadion je potreban, ali ne sad.”

O Stepukonisu i njegovim malverzacijama, te navodnoj krađi 16 miliona eura, nema previše informacija. Proces protiv njega je u toku i utvrđuju se sve okolnosti.

Čovjek se počastio, živio je opušteno s tuđim novcem, lumpovao je i ulagao ogromne iznose u kasinima. Na kraju je izgubio nevjerovatnih 16 miliona eura.