Macron podsjetio Netanyahua: ‘Ne smije zaboraviti’ da su Ujedinjene nacije stvorile Izrael.

(Christophe Ena/Pool via REUTERS)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne “ignoriše odluke Ujedinjenih nacija” tokom redovnog sastanka s ministrima u utorak, navode francuski mediji, što je potvrdio I jedan od učesnika sastanka.

“Netanyahu ne smije zaboraviti da je njegova država stvorena odlukom Ujedinjenih nacija”, rekao je Macron, aludirajući na glasanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz novembra 1947. godine, koje je okončalo britanski mandat u Palestini i podijelilo Palestinsku zemlju na jevrejsku i arapsku državu.

Posljednjih dana Macron i Netanyahu razmijenjuju oštre izjave zbog bojazni da bi sukob između Izraela i militantne grupe Hezbollah mogao eskalirati i zahvatiti Liban i njegovu civilnu populaciju.

Nedavno je francuski predsjednik pozvao na obustavu isporuke oružja Izraelu tokom intervjua za francuski radio, što je izazvalo bijesnu reakciju izraelskog premijera, koji je odgovorio izjavom da je Macronov poziv “sramotan”.

Više na N1:

https://n1info.ba/svijet/macron-upozorio-netanyahua-ne-smije-zaboraviti-da-su-ujedinjene-nacije-stvorile-izrael/?fbclid=IwY2xjawF7sG9leHRuA2FlbQIxMQABHWp32qWDa0RFWrWqGW_Wb-_6V_eEVxcXreiPvx6JLlf7-7amtUiHzVd9Zg_aem_mzWSKTZ_-uH5sfz94tJT-g