“OTAC MI SE ZVAO MURAT, ALI JE PRE SVEGA BIO SRBIN” Ovo je istina o njegovim precima: “Ja nisam preobraćen..”

Kusturica je još prije početka rata izabrao svoju stranu.

U intervjuu za Vreme iz 2011. godine progovorio je, ne direktno, ali je ipak otkrio da je u jednom trenutku vjerovao da je Slobodan Milošević imao viziju, a sve to zahvaljujući ocu sarajevskog režisera.

– Poverovao sam, između ostalog, i što je moj otac Murat, koji je bio stub moje životne arhitektonike govorio: “Da nema Miloševića, nas partizane bi zapišavali po ulicama”. Ne zaboravite da je to bilo vreme kada je Vuk Drašković, kao vodeći opozicionar, poručivao da će svako ko Raškom zemljom bude nosio turski, ili bilo čiji drugi barjak osim srpskog, ostati i bez ruke i bez barjaka.

Hteo sam čak i da istetoviram Miloševićev lik na ramenu. Voleo sam da mogu tako nekome intenzivno da pripadam, ali on nije do kraja ispunio tu moju želju da vodi zemlju koju volim i kojoj pripadam, i koja me do kraja stavlja pod nečiji autoritet. On nije bio taj – rekao je Kusturica tada, prenosi pressmediabih.com.

“Moj otac se zvao Murat, ali je pre svega bio Srbin”

Ono što je našoj javnosti poznato je da je Kusturica 2005. godine promenio veru. Krstio se u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog.

Tvrdio je da je njegov otac Murat bio ateista, a da se izjašnjavao kao Srbin.

– Oca pre svega, koji je bio zagledan u ideale. To je izvor mog identiteta. Moj otac se zvao Murat, ali on je pre svega bio Srbin, čak i više od onoga što moj ukus može da primi. Drugi aspekt, kulturološki, mnogo je značajniji, jer se i Andrić, koji je moj literarni i filozofski ideal, vezao za ovu stranu, ona stradava najviše i kada čovek bira gde će, logično je da je uz one kojima je najteže. To je bila moja odluka. Tu odluku sam doneo kada sam shvatio da je nemoguće biti Jugoslaven. Moja ideja krštenja je bila više socijalnog porekla, jer je moje shvatanje religije bilo uspostavljeno više na nivou kulture religioznosti, tako da mi pripadanje tradiciji nije teško palo”, kazao je Kusturica jednom prilikom.

Govoreći o svojim precima, istakao je da je njegova porodica delimično preobraćena u islam, “ali su i dalje praktikovali pravoslavlje”.

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005.

– Moja porodica delimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto verujem u kulturu, verujem i u Boga. Verujem da se on javlja kroz kulturu – istakao je Kusturica svojevremeno za armenpress.am otkrivši da su mu preci 250 godina bili muslimani, ali da su pre toga bili pravoslavni hrišćani.

(Kurir.rs/ L. S)