ŠANSA KOJA SE NE PROPUŠTA: Austrija traži kvalifikovane radnike na Balkanu.

Kada traže kvalificirane radnike, salzburške fiorme idu neobičnim putevima. Nakon kontakata s Filipinima, proširili su svoje napore na zapadni Balkan. Tako sada, kako prenosi kroativ, Privredna komora spaja agencije za zapošljavanje iz Albanije i Kosova sa salzburškim firmama.

Na zahtjev salzburških kompanija, predstavnici 15 najvećih agencija za posredovanje u zapošljavanju dviju država Zapadnog Balkana susreću se sa stručnjacima za upravljanje ljudskim resursima.

“Tražimo radnike tehničkih zanimanja uključujući informacijske tehnologije, turizam, gastronomiju i sektor njegovatelja”, stoji u objašnjenju, prenosi isti medij.

Gerd Raspotnig, zamjenik direktora Privredne komore Salzburga je kazao da uprkos napetoj situaciji, potraga za kvalificiranim radnicima središnja je briga salzburškog gospodarstva.

“Važno je da ovdje postoji zajednica kako bi ti kvalificirani radnici ostali u Salzburgu”, poručio je.

Cjelodnevni sajam poslova održava se u plenarnoj dvorani Privredne komore Salzburg. Zapošljavanje kvalificiranih radnika putem agencija za zapošljavanje nije novost u Salzburgu. Naime, Gospodarska komora već je sarađivala s filipinskim uredima za zdravstveno osoblje.