SCHENGEN POD PRIJETNJOM: Strože kontrole na Njemačkim granicama..

Od 16. rujna 2024. godine, Njemačka je uvela strože kontrole na svojim granicama, uključujući one prema Danskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu i Francuskoj.

Ova odluka izazvala je bijes među državama članicama EU, koje smatraju da je to kraj idealističke vizije Europske unije bez unutarnjih granica.

Njemačka je opravdala ovaj potez visokim brojem migranata koji ilegalno ulaze u zemlju i preopterećenjem sustava za prihvat izbjeglica. Poljski premijer Donald Tusk upozorio je da će ove mjere ugroziti cijeli schengenski sustav.

Europska komisija naglašava da bi kontrole na granicama trebale biti izuzetak i korištene samo kao posljednje sredstvo. Iako su kontrole predviđene kao privremene, s maksimalnim trajanjem od tri godine, mnogi se pitaju koliko je Schengen stabilan i održiv u budućnosti.

Ova situacija podsjeća na prve znakove slabosti Schengena tijekom pandemije, kada su mnoge države članice uvele slične mjere. Stručnjaci smatraju da Schengen nije mrtav, ali da se sloboda kretanja sada modulira prema trenutnim potrebama.